Bakan Pakdemirli ilk kez Haber Global'de duyurdu: Ödemeler 24 Temmuz Cuma günü yapılacak

Haber Global'de önemli açıklamalarda bulunan Bakan Bekir Pakdemirli, 2020 yılı çiğ süt desteği ödemelerinin 24 Temmuz Cuma günü saat 18.00'den sonra başlayacağını açıkladı. Bakan Pakdemirli, "329 milyon lira destek ödemesi yapacağız" dedi.

Haber Global ekranlarında yayınlanan Tarım Raporu programının ilk konuğu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli oldu. Bakan Pakdemirli, İlke Canpolat'ın sorularını yanıtladı.

Bakan Pakdemirli'nin açıklamalarından satır başları;

KURBAN HAZIRLIKLARI

Her türlü tedbirleri aldık. Denetimlerimiz sürüyor. Pazarlık esnasında vatandaşlarımızın koronavirüs tedbirlere dikkat etmesi son derece önemli. Haysag mobil uygulamasıyla da alacakları hayvanın küpesini okutarak o hayvanın şeceresini öğrenmeleri, annesi-babası kim? Hayvan nereden geldi? Sağlık durumu, daha önce yapılmış olan aşıları, hepsini öğrenmeleri mümkün.

BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI

Şimdi Türkiye genelinde içme suyunda geçen yıl yüzde 65,8 doluluk var bu yıl yüzde 65,2 doluluk var. 3 büyükşehirde durum ne diye bakacak olursak. 2019 yılında Ankara'daki baraj dolulukları 27,5 iken bu yıl 28,6. İstanbul'da geçen yıl yüzde 75'ken bu yıl 63,1. İzmir 79,4'ken şu anda 50,1. Peki bunun anlamı ne?

Ankara'daki barajlar hiç yağmur yağmazsa 9 ay daha su anlamında Ankara'ya yeterli. İstanbul'daki barajlar da sıfır yağmurla 6,5 ay daha yeterli. İzmir'de de hiç yağmur yağmazsa 8,5 ay barajlar hizmetini sürdürebilir. Herhangi bir su kıtlığı çekme ihtimalimiz 3 büyükşehirimizde yok. 

ORMAN YANGINLARI

Orman yangınları hakikaten tüm milletlerin başındaki bir musibet. Yangın her ülke için bir düşman. Maalesef her ülkede de yangınlar problem oluyor. 

Rusya'da Temmuz ayına kadar 6 bin adet  yangın çıkmış 960 bin hektar alan yanmış.

Amerika'da 26 bin yangın çıkmış, 630 bin hektar alan yanmış.

Türkiye'de 930 adet yangın çıkmış 1068 hektar alan yanmış.

Bakan Pakdemirli ilk kez Haber Global'de duyurdu: Ödemeler 24 Temmuz Cuma günü yapılacak - Resim : 1

Başarılı bir orman teşkilatımız var. Her türlü teknolojiyi kullanıyoruz. Ordumuzdan, asker ve polisimizden sonra en çok şehit veren kamu kuruluşu bizim teşkilatımız, bizim arkadaşlarımız. Bu sebeple bu arkadaşlarımıza yapmış oldukları bu kutsal görevden dolayı kendilerine bir kere daha teşekkür ediyorum. Çünkü yangınla mücadele bir savaştır. Biz bu konuda her türlü imkanı kullanıyoruz. Bu sene ilk defa İHA'ları yangınlarda kullanmaya başladık. 

Gelibolu yangınında da önemli derecede tarım arazisinde hasar oldu. Yangın geldiği zaman tarım arazisi, orman arazisi diye ayrım yapmıyor. Her türlü doğal afete karşı en iyi koruma kalkanı tarım sigortalarıdır.

ÇİĞ SÜTTE DESTEK ÖDEMESİ

2020 yılı Ocak, Şubat ve Mart ayında 254 bin 300 üreticimize, 2.45 milyon ton çiğ süt için 329 milyon lira destek ödeyeceğiz. Ödemeler 24 Temmuz Cuma günü saat 18.00'den sonra başlayacak. 329 milyon lira destek ödeyeceğiz.

"700 BİN HEKTARI SULAYACAĞIZ"

Son 18 yılda ekonomiye 240 milyar lira katkı sağlandı. 2003'te 48 milyon dekar olan sulama alanını 66 milyon dekara çıkardık. Sadece bu yıl imza atacağımız sulama projelerinin toplamı 700 bin hektar. 

PANDEMİ TARIMI NASIL ETKİLEDİ?

Aslında biz son derece Türkiye'nin altyapısıyla böyle bir pandemiye hazırdık. Bu süreçte aldığımız ek tedbirlerde var. Çiftçinin desteklerinin erken ödenmesi, çiftçinin serbest dolaşımının sağlanması gibi tedbirler bizim Türkiye'de gıda ve tarım konusunda bir paniğe yol açılmamasına sebebiyet verdi. 'Temel gıda maddeleriyle ilgili hiçbir problem yaşamayacağız' demiştim. Türkiye bu süreçte dört dörtlük bir sınav verdi. Avrupa, Amerika, Çin'deki gibi raflarımız boşalmadı. Bu süreçte İhracatını tek artıran sektör tarım orman sektörü oldu. 

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli