SON DAKİKA! Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması

Ekonomi haberleri

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bursa İş Dünyası Buluşması toplantısında bugün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bursa İş Dünyası Buluşması toplantısında bugün açıklanan ve yıllık yüzde 61,1'e yükselen enflasyon ile ilgili olarak "Mart ayı itibariyle yüzde 61,1'e yükselen enflasyonu kalıcı şekilde düşürmek, fiyat istikrarını sürdürme noktasında kararlı adımlar atmaktayız" değerlendirmesinde bulundu. 

Bakan Nebati'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

ENFLASYONU KALICI ŞEKİLDE DÜŞÜRECEĞİZ

"Artan enflasyon tüm dünyanın sorunu haline geldi. Mart ayı itibariyle yüzde 61,1'e yükselen enflasyonu kalıcı şekilde düşürmek, fiyat istikrarını sürdürme noktasında kararlı adımlar atmaktayız. Bu amaçla KKM ve bununla sunulan finansal enstrümanlar ile döviz kurundaki oynaklığı kısa zamanda giderdik. KKM hesabı ile enflasyon üzerindeki kur baskısı azaldı. Savaşın etkileri ekonomik alanda da tüm dünyayı etkisi altına aldı. 

KUR KORUMALI MEVDUAT 695 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI

KKM hesaplarındaki bakiye, 1 Nisan itibariyle 695 milyar TL'ye ulaşmış durumda. KKM hesap sahipleri getirilerini almaya başladı. KKM ve katılım hesapları ile döviz kurunda stabilizasyon sağlandı ve enflasyon üzerindeki kur baskısını azalttık. Döviz kurunda stabilizasyon en iyi şekilde yürüyor. 

Türkiye'de dolara ilişkşin davranışın olduğunu hepimiz biliyoruz, önemli olan bu davranışın artık TL'ye güven duyulduğu, işlemlerin daha iyi ve uzun vadeli şekilde yapılabilmesi. Enflasyon şu anda yüzde 60'ın üzerinde. Problem mi? Problem ama faiz kıskacından da çıkarttık. 

Enflasyon üzerinde faiz oranıyla işlem yapılmıyor, bankacılık sektöründe selektif kur politikaları ile iş dünyansının önünü açacak adımlar atılıyor. Enflasyonda beklentiye yönelik adımlarla yıl sonunda enflasyonun makul seviyeye geldiğini hep birlikte göreceğiz. Piyasalarda işler elhamdülillah iyi, kapasite kullanım oranı yüzde 79-80'lerde, ticaret iyi. 

Bundan sonra yapmamız gereken şey fiyatlardaki davranış bozukluğunun giderilmesiyle, makro ekonomik göstergelerdeki iyileşme ile yatay geçişten sonra daha makul bir enflasyon sarmalından çıkacağımız döneme gireceğiz. Kur be faizin üstesinden geldik, sırada enflasyon var. Enflasyon ile mücadelenin çok önemli bir ayağı olan bireylerin davranışsal eğilimini değiştirecek adımlar, bu adımları atıyoruz. Yıl sonunda beklentilerimize uygun enflasyon düşüşünü yaşayacağız. Bunun üstesinden nasıl geleceğini biliyoruz. İnanç, kararlılık ve güven. Faiz artırılmadan olmaz diyenler vardı. Elhamdülillah o da tamam. Enflasyon, bununla ilgili yapılması gereken şeyleri hep beraber yapacağız. 

HAYAT PAHALILIĞI KARŞISINDA MİLLETİMİZİ KORUYACAĞIZ

Hayat pahalılığı karşısında milletimizi korumaya devam edeceğiz. Fahiş fiyat artışı uygulayan işletmeleri yakınen izliyoruz. Beklentilerini enflasyon daha da yükselecek kurgusu üzerine kuranlar ve bunun üzerinden fahiş fiyat uygulayan işletmeler takibimiz altındadır.

Elbette ki tüm sorunların tamamlanması gibi sıfırlanması gibi bir hayat, dünya yok. Ama zorlukların üstesinden birlikte hareket ederek, dayanışma içerisinde yola çıkmak en temel başarı kriteridir. 

Aldığımız ve alacağımız tüm önlemler ile döviz kurlarındaki istikrar ve emtia fiyatlarındaki normalleşme ile yıl sonunda enflasyonun yıl sonunda kalıcı bir şekilde inmesini bekliyoruz. Bu beklentimizden geri adım atmış değiliz."

 

 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

nebati Hazine ve Maliye Bakanlığı