Bakan Nebati: Dar gelirliler için iki yeni destek yakında açıklanacak

Ekonomi haberleri

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, NTV'de katıldığı programda dar gelirli vatandaşlar için verilen desteğin 145 milyar lirayı aştığını söyledi. Bakan Nebati, dar gelirliler için iki yeni destek paketinin yakında açıklanacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, NTV'de katıldığı programda dar gelirli vatandaşlar için verilen desteğin 145 milyar lirayı aştığını söyledi. Bakan Nebati, dar gelirliler için iki yeni destek paketinin yakında açıklanacağını söyledi.

Bakan Nebati "Dar gelirlilere 2002'de 1,6 milyar lira destek veriliyordu, bugün 145 milyar lirayı aştı. Bütçe içindeyi payı 1,3'den 5,1'e çıktı. Doğalgaz ve elektrik fiyatlarının artması destek ihtiyacı hissettirdi. 4 milyon haneye destek veriyoruz. Dünyada en çok hanehalkını doğalgaz konusunda destekleyen ülkelerin başında geliyoruz." ifadelerini kullandı. 

"KİRALARDA NORMALLEŞME BAŞLADI"

Bakan Nebati, yüksek kiralar ile ilgili olarak "Konut fiyatlarında ve kirada normalleşme gelmeye başladı. Dar gelirliler için iki yeni destek (İcra, haciz ve konut desteği) için çalışmalar tamamlandı, yakında açıklanacak." ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati, 13 Eylül'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyuracağı 81 ilde sosyal konut projesi ile ilgili olarak ise "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini gerçekleştireceğiz." ifadesini kullandı. 

Asgari ücretliye yüzde 50 destek sağlarken işverene de belli bir miktarda destek sağlamış olduk. Temmuz ayında asgari ücretliler yüzde 30’un üzerinde artışla toplamda yüzde 90’a yakın artış sağlamış olduk.

TİCARİ KREDİLERE FAİZ SINIRI KARARI

Bakan Nebati, geçtiğimiz cuma akşamı TCMB'nin açıkladığı ticari kredilere faiz sınırı kararı ile ilgili olarak "Geçen yılın Aralık'tan itibaren atılan adımların ve en son Cuma günü ile öncesinde alınan makro ekonomik tedbirler düşünerek yola çıkmamız lazım. Son alınan karar ile üç ayaklı bir model geliştirildi." açıklamasında bulundu.

Bakan Nebati "Yaklaşık yüzde 23'e kadar olan faiz oranlarını kullanan finansal sektör, herhangi bir karşılık ayırmasına gerek yok. Atılan adım ile faizlerde gerileme hedeflendi. Bu bankaların menkul kıymete olan ihtiyacının ortaya çıkması demektir, bankalar Pazartesi gününden itibaren menkul kıymetlere olan ilgi ve taleplerini artırdılar, 2, 5 ve 10 yıllıklarda tarihi düşüş trendini yakalamış olduk.

Eylül ayında tahvil ihracına çıkacağız, bankalarımızın ihtiyacını karşılamış olacağız, alınan kararların kredilerin uygun ve Türkiye ekonomisi modeline uygun kullandırılması amaçlanıyor. Kredilerin yüzde 23 altında kullandırılması teşvik ediliyor, kredi faizlerinin TCMB faiz oranlarına yakınsayacağı şeklinde bir beklentimiz var.  Kredilerin faturalandırılarak amacına uygun kullandırılması şekilde bir yöntemdir." dedi.

Bakan Nebati, enflasyon ile ilgili olarak ise "Enflasyon ile mücadelemiz net bir şekilde devam ediyor." dedi. 

Bakan Nebati, ödemeler dengesiyle ilgili bir sorun olmadığını belirterek "Türkiye, cari işlemler ve ödemeler dengesi konusunda hiçbir zaman sıkıntı yaşamadı, yaşamayacak. Ödemelerin büyük kısmı ilk 6 ayda yapıldı." ifadelerini kullandı.

 YABANCI YATIRIMCI GİRİŞİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yabancı yatırım ile ilgili soruya ise "Doğrudan yatırımlar ve çeşitli enstrümanlarla Türkiye'ye bir giriş olduğunu gözlüyoruz, bunun yansıması nerede? BIST'te. BIST'e giren miktar 300 milyon doların üzerinde. Doğrudan yatırımlara geliyorlar, gayrimenkul sektörüne geliyorlar, tüm bunlara baktığımızda DTH'larda bir miktar artma, brüt rezervlerin 110 milyar doların üzerine çıkması gibi bir sonucu ortaya koydu, bu artarak devam edecek" yannıtını verdi. 

Bakan Nebati "Türkiye tam bir üretim merkezi, reel sektörümüz bu konuda müthiş, kamu yönetimi belirli bir amaç doğrultusunda hareket edip, ihracat odaklı yapıyı gerçekleştirebilecek noktada... İç ticaret ve dış ticaret arasında denge ile giden bir büyümeyi yakalamış durumdayız." dedi.

Bakan Nebati, Türkiye'nin ikinci çeyrekte yüzde 7,3'ten fazla büyüme beklediklerini ifade etti. 

TARIM KREDİ MARKETLERİ

Bakan Nebati, Tarım Kredi marketlerinde gerçekleşen indirimleri diğer zincir marketlerin de takip etmesini beklediklerini söyleyerek "Belirlenmiş kalemlerde, diğer büyük firmaların, marketlerin, zincirlerin de bu yönde adım atması en büyük beklentimiz. Marketler paçal yaparak belirli alanlarda destek vererek, diğer alanlarda fiyatları uygulayabilirler. Marketlerden üreticilere, tüm halkalarda radar haritası geliştirdik, piyasayı çok daha rahat görebileceğimiz bir haritamız var. " dedi.

ENFLASYON AÇIKLAMALARI

Bakan Nebati, enflasyon ile ilgili olarak ise şu açıklamalarda bulundu "Emtia fiyatlarında ılımlı aşağı doğru gidişat var, petrol fiyatları en azından 100 doların üzerinde değil, kur belirli bir oranda gidiyor, ilk 7 ayda enflasyonun altında kur artışı var, en çok getiri BIST'te. Vatandaşların nereye kanalize olacakları çok açık. Elektrik ve doğal gaz fiyat sübvansiyonlarına kadar elimizden gelen her türlü ortamı oluşturduk, enflasyondaki artış hızı düştü. Bu imkanlarla, Aralık ayından itibaren baz etkisiyle başlayacak ve aşağı sert gidecek enflasyon ile ilgili düşüş trendi 2023'ü kapsayacak şekilde devam edeceğini söyleyebilirim. Seçime giderken bütçeden taviz vermeden mücadelemizi devam ettireceğiz."

KYK BORÇLARI

Gazetecinin KYK ile ilgili sorusunu yanıtlayan Nebati "Ekimde Meclis açılır açılmaz torba yasamız olacak. Bu ve buna benzer alanlar da dahil olmak üzere torba yasada bunların tamamını çözmüş olacağız." dedi.

Kaynak: Haber Global TV

nebati Hazine ve Maliye Bakanlığı