Bakan Kurum: Kiracıya TÜFE'nin üstüne zam yapılamaz

Ekonomi haberleri
Bakan Kurum: Kiracıya TÜFE'nin üstüne zam yapılamaz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Kira düzenlemesi konusunda gerekli çalışmalar hızlı bir şekilde yürütülüyor." açıklamasını yaptı. Bakan Kurum, kiracıya TÜFE'nin üstüne zam yapılamayacağını söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Kira düzenlemesi konusunda gerekli çalışmalar hızlı bir şekilde yürütülüyor." açıklamasını yaptı. Bakan Kurum, kiracıya TÜFE'nin üstüne zam yapılamayacağını söyledi.

Bakan Kurum, katıldığı bir TV programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Kurum, son günlerdeki fahiş kira artışlarıyla ilgili olarak "4 Bakanlık olarak toplandık. Yeni çalışmamız 10-15 gün içinde paylaşılacaktır." ifadelerini kullandı. 

Bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

"Tüm dünyada pandemi süreciyle birlikte bozulan bir tedarik zinciri var. Bir taraftan da Ukrayna- Rusya kriziyle bir enerji krizi var. Tedarik zinciri bu nedenle bozuldu. İnşaat ve gıda sektöründe zorluklar yaşanıyor. Turizmcilerimiz iş yapamadı. Onlara gerekli desteği yaptık. Asgari üretin güncellenmesi noktasında aynı desteği sağladık. Vatandaşımıza destek vermeye devam edeceğiz.

Kira düzenlemesi konusunda gerekli çalışmalar hızlı bir şekilde yürütülüyor. Gelen talep üzerine yeni bir kredi paketi açıklandı. Konut maliyetini aşağı çekecek düzenlemeler yapıyoruz.

TOKİ 2002 yılına 75 bin konut üretmiş bizde 2002 yılından bu yana 1 milyon 137 bin konut üretmisiz.  Bunu da bugün açıklayalım sanayi tesisleri açacağız. Ayrıca Ankara'da Gölbaşı'nda da konut yapacağız. Kiranın da altında taksitle ev sahibi olacak vatandaşlarımız. Vatandaşlarımıza arsa tesisi yapacağız.

FAHİŞ KİRA ARTIŞLARI

Türkiye bugün baktığınızda alt gelir grubuna da üst gelir grubuna da hitap eden konutlar var. Kiracınıza yıllık TÜFE ortalamasının üzerinde bir zam yapamazsınız. 5 yılda bir de piyasa rayiç değerine göre ev sahibi ile vatandaş bunu aralarında yenileyebilir. 

Bazı fırsatçılar var. Maalesef TÜFE ortalamasının çok üzerinde artış yapamaya çalışıyorlar. Bu kanuna uymuyor. Kiracılar bu durumu mahkemeye taşıyabilirler. Bize bildirirlerse her türlü hukuki süreci başlatırız.

"TÜFE RAKAMLARININ ALTINDA BİR DÜZENLEMEYİ ÇALIŞIYORUZ"

Bu duruma uymayan kira sözleşmeleri aslında kanuna uymayan, bazı fırsatçılar var. Bu kanuna uymuyor, net. Kiracılarımız bu durumu mahkemelere taşıyabilirler. Böyle bir durum söz konusuysa bize de bildirsinler. Bizler bunun takibini yapıyoruz. Her türlü hukuki süreci başlatırız. Kanun ortada. Biz istiyoruz ki vatandaşımız bu noktada, destek olalım, çözüm bulmak adına 4 bakanlık bir çalışma yürütüyoruz. Aslında işin özeti ev sahibini de huzursuz etmeyecek, kiracımızı da mutlu edecek. TÜFE rakamlarının altında bir düzenlemeyi çalışıyoruz. 10-15 gün içinde de Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacaktır. Bu çalışmayı yapıp vatandaşımıza destek olmaya devam edeceğiz.

ATATÜRK HAVALİMANI'NDAKİ PİSTLER TARTIŞMASI

Atatürk Havalimanı'nda doğu batı yönündeki pist kalıyor. Diğer piste ise bir millet bahçesi yapıyoruz. Tek pist devam edecek. Afet zamanında hizmet verecek. Kargo uçuşları yapılmayacak. Terminallerin hepsi kalacak. Bu binaları restore ederek fuar alanına çevireceğiz. Robotik alanlar oluşturacağız. Çocuklar gelip deneyler yapacak. Konut imarına kesinlikle açılmayacak. Hangarlar korunacak.

Muhalefete sesleniyorum, gelsinler biz ne yapmak istiyoruz gelsinler görsünler. Zeytin ağacımız şehitlerimizin ölümsüzlüğünü simgeleyen, 350 yıllık bir ağaç. Bu park açıldığı zaman buradaki ağaçların gölgesinde huzur içinde vakit geçirebilecek. Bisiklet yolumuzun da örneğini gösterdik. Yürüyüş yapacaklar, baştan aşağı bir deremiz var. Çocuklarımız ayaklarını suya sokabilecekler. Dev ekranda açık hava sineması göstereceğiz. Bu ağaçlarda bilgiler olacak. Türkiye'nin en büyük parkı olacak."

Kaynak: Haber Global TV

ekonomi haberleri