Bakan duyurdu! Turizm genelgesi salı günü açıklanacak

Bakan duyurdu! Turizm genelgesi salı günü açıklanacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Otellerde 'koronasız alanlar' sertifikalandırılacak. Otellere sertifika almalarını öneriyoruz. Salı günü genelge yayınlayacağız. Ülkelere yarın niyet mektubu göndereceğiz." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:  

- Otellerde 'koronasız alanlar' sertifikalandırılacak. Otellere sertifika almalarını öneriyoruz. Salı günü genelge yayınlayacağız. Ülkelere yarın niyet mektubu göndereceğiz.

- Haziranda ufak ufak iç turizm ile başlayacağız. Haziran'da hava trafiği yavaş yavaş başlar. Havalimanlarında test merkezleri kuruyoruz. 

- Bu sene için otellerin yüzde 50 -60'ını açabilirsek iyi bir dönem geçirmiş oluruz.

- Her şey dahil kalkacak diye bir şey yok.

- Otellerin spa merkezileri açık olacak. 

- (Konaklama fiyatlarında bir artış olacak mı?) Bu sene öncelik fiyat değil hareketi başlatmak olacaktır.

Türkiye'ye turist gönderen ülkelere niyet mektubu göndereceklerini açıklayan Bakan Ersoy bunun turizm tarihinde bir ilk olduğunu belirtiyor. Mektupta

"Havaalanlarında, otellerde, restoranlarda, plajlarda alınan önlemler. .. Bütün turizm merkezlerindeki hastanelerin yatak, yoğum bakım, solunum cihazı sayıları... Ambulans, ambulans uçak ve helikopter sayıları. ” belirtilecek.

SOSYAL MESAFE ÜÇ METREDEN BİR BUÇUK METREYE İNİYOR

Otel ve restoranlarda sosyal mesafe masalar ve koltuklar arası 1.5 metre olarak belirlendi. Ama mesela aynı aile bir masaya oturunca mesafe 60 santim olacak. 

Otel lobilerindeki koltukların arası, havaalanı ve yemek kuyruklarında sosyal mesafe 1.5 metre olacak.

Plaj şezlongları için de aynı uzaklık konacak.

Bakan Ersoy, Önce küçük hotellerin açılacağını ve açılacak olan plajlarında bu hotellerin bulunduğu yerlerdeki plajlar olacağını belirtti. 

AÇIK BÜFEDE YEMEĞİ PERSONEL VERECEK

Bakan Ersoy, Açık büfenin kalkmadığını fakat kural değişikliğine gidileceğini açıkladı. Bakan Ersoy, yeni kuralı "Artık misafirler masalara konan yiyecekleri kendileri almayacak, korunaklı bir şeffaf perdenin arkasındaki görevliye gösterecek ve onlar koyacak. " şeklinde açıkladı.

KONAKLAMA VE RESTORANLAR İÇİN KRİTERLER YAYINLANDI

Sertifikasyon belgelendirme prosedürü hazırladık. 4’lü gruptan oluşuyor. Birinci grupta havayolları ve havaalanları var. İkinci grupta oteller, konaklama tesisleri, müze-ören yerleri ve restoranlar var. Üçüncü grupta turizm taşımacılığı var. Dördüncü grupta ziyaretçi dediğimiz yolcular var.

132 maddelik bir kriter. Sadece konaklama ve restoranlarla ilgili olan kısmı. www.tga.gov.tr ‘de maddeler yayınlandı.

turizm