Bakan Dönmez'den Karadeniz'deki yeni doğal gaz keşfiyle ilgili açıklama

Doğal gaz Ekonomi haberleri son dakika

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'deki yeni doğal gaz keşfiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Dönmez, sisteme ilk gazın mart ayı sonunda verilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Son dakika haberi... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'deki 58 milyar metreküplük yeni doğal gaz rezerviyle ilgili basın açıklaması yaptı. Dönmez, "Ekiplerimiz son sürat iş planını yapıyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında inşallah gazı milletimizle buluşturmak istiyoruz. Mart ayı sonunda da inşallah ilk gazı vermiş olacağız" diye konuştu. 

Dönmez'in açıklamaları: 

Gelinen son noktayı paylaşmak istiyorum. 3 aşamadan oluşuyor çalışmalar. Deniz tabanında sondaj işlemleri ve kuyu tamamlama. Sahada yoğun çalışma var. 50'yi aşkın gemiyle çalışmaları yürütüyoruz. Bir taraftan gazın karaya getirilmesiyle alakalı 3 hattın yapım işlemi devam ediyor. Tamamlandı. Testleri yapılıyor. Ana iletim hattı tamamlandı. Bir tarafta da karada gazı işleyecek, kara işleme tesisini de yüzde 85 oranında tamamladık. İlk etapta 10 milyon metreküp gazı işleyecek. Altyapı ikinci fazla birlikte 40 milyon metreküplük kısmı işleyecek şekilde hazırlandı. Karada 5500, deniz tarafında 2500 olmak üzere yaklaşık 8000 çalışan arkadaşımız var. Burada kurulacak sistem tamamen uzaktan kontrol edilecek. Bununla birlikte karada büyük bir kontrol merkezi inşa ediliyor. 

YENİ DOĞAL GAZ KEŞFİ

29 Ekim tarihinde Fatih sondaj gemimiz Çayçuma-1 bölgesine gitmişti. Orada iki aydır çalışma sonucunda bir keşifle sonlandırmış olduk. Bu keşfe göre de üretilebilir rezervi 58 milyar metreküp olarak belirledik. Çayçuma-1 Kuyusu, Sakarya Gaz Sahası bölgesinin hemen yanında, kuzey batısına düşen bölgededir. Sakarya Gaz Sahası'nda 13 tane kuyu açmıştık, bunların 3 boyutlu modellemesi yapıldı, bunlara göre de rezervi yeniden değerlendirdik. Bu değerlemeyi de bu alanda yetkin, büyük firmalardan biri yaptı. 540 milyar metreküplük rezervi 652 milyar metreküp olarak revize etmiş olduk. Toplam rakam 710 milyar metreküp olarak ilan edilmiş oldu. Ekiplerimiz son sürat iş planını yapıyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında inşallah gazı milletimizle buluşturmak istiyoruz. Mart ayı sonunda da inşallah ilk gazı vermiş olacağız. 

Kaynak: Haber Global TV

Fatih Dönmez Karadeniz gazı