Avrupa piyasaları resesyon korkusuyla sallantıda, ABD'de Trump-FED savaşı sürüyor

Avrupa piyasaları resesyon korkusuyla sallantıda, ABD'de Trump-FED savaşı sürüyor

Morgan Stanley'nin müşterilerine "Global resesyon riski yüksek ve giderek de artıyor" notu göndermesinin ardından bugün ECB tutanaklarında benzer ifadeler yer alması piyasaları ateşe attı. ABD'de ise Trump-Fed arasındaki faiz indirimi savaşı şiddetleniyor

Avrupa Borsaları, küresel resesyon endişeleri ile günü düşüşle tamamladı. Bu endişede uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley'nin müşterilerine gönderdiği bilgi notu da büyük bir etkiye sahip. Morgan Stanley, dün müşterilerine gönderdiği bilgi notunda, bir global resesyon yaşanması riskinin yüksek olduğunu ve riskin artmaya devam ettiğini ifade etmişti.
Bu beklentilerin ardından Euro Bölgesi'nde Ağustos'ta imalat sektörü PMI (Öncü) 47,0 (Beklenti 46,2, Önceki 46,5), bileşik PMI (Öncü) 51,8 (Beklenti 51,2, Önceki 51,5), hizmet sektörü PMI (Öncü) 53,4 (Beklenti 53,0, Önceki 53,2) olarak açıklandı.

AVRUPA MERKEZ  BANKASI TUTANAKLARINDA ÜRKÜTEN RESESYON İFADELERİ
Avrupa Merkez Bankası (ECB) tutanakları ise piyasalarda tam anlamıyla resesyon ateşini yaktı. Tutanaklarda, "Yavaşlama önceden düşünülenden daha uzun süreli . Aşağı yönlü riskler daha yaygın durumda, projeksiyonların düşürülmesini gerektirebilir. Zayıf imalat sektörünün er ya da geç hizmet sektörüne de yansıyacağı endişeleri dile getirildi. Uzun vadeli enflasyon bekleyişleri endişe kaynağı . Bir paketin, seçilmiş eylemler dizisine göre daha etkin olacağı değerlendirildi" denildi.

Bu tutanaklar hisse senedi piyasalarında hemen yansımasını buldu. 
Kapanışta, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,40 azalarak 374,29 puandan kapandı. 

Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,87 azalarak 5.388,25 puana, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 0,14 değer kaybederek 20.816,99 puana geriledi. 

Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,47 düşüşle 11.747,04 seviyesinde kapattı. 

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,05 azalarak 7.128,17 seviyesine düştü.

GÖZLER JACKSON HOLE'DE
Küresel piyasalarda, dün ABD Merkez Bankası (Fed) temmuz ayı toplantı tutanaklarından gelecek dönem faiz patikasına ilişkin sinyal alınamamasının ardından, bugün yatırımcı kararlarının ABD ve Avrupa'da açıklanacak Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) başta olmak üzere yoğunlaşan veri gündemiyle şekillendiği belirtiliyor.

Fed'in 11 yıl aradan sonra 25 baz puanlık faiz indirimine gittiği temmuz ayı toplantı tutanakları dün açıklanmıştı. Faiz patikasına ilişkin sinyallerin arandığı tutanaklarda, indirim kararının agresif bir gevşeme döngüsünün başlangıcı değil, "yeniden ayarlama" olduğu belirtilmişti. Gelecek aylarda faizlerde indirime gidilip gidilmeyeceğine ilişkin ipucu alınamayan tutanaklarda, "Katılımcıların çoğu, son aylardaki ekonomik görünümün değişmesine cevaben politika duruşunun yeniden ayarlanması veya döngü ortası düzenlemenin bir parçası olarak 25 baz puanlık indirim önerdiler." ifadeleri kullanılmıştı. 

Tutanaklarda, ekonominin güç kaybetmesinin ana nedeni olarak ticaret gelişmeleri gösterilirken, dün ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Çin ve diğer ticaret anlaşmaları harika durumda. Tek problem bizim Powell ile Fed'e sahip olmamız. Powell, vuruş yapamayan bir golf oyuncusuna benziyor. Eğer büyük bir faiz indirimine giderek doğru şeyi yaparsa ABD güçlü bir büyüme kaydedecek. Uyan Fed." değerlendirmelerini yapmıştı. 

Analistler, Trump'ın Fed Başkanı Jerome Powell'a faiz indirimi için baskı yapmaya devam etmesi ve temmuz ayı toplantı tutanaklarında gelecek dönem faiz patikasına ilişkin sinyal alınamamasının ardından Jackson Hole konferansı kapsamında Powell'ın yapacağı değerlendirmelerin öneminin arttığını vurguladı. 

Powell'ın konferansı, geçmiş dönem Fed başkanları gibi bir iletişim kanalı olarak kullanıp kullanmayacağının yakından takip edileceğini aktaran analistler, eylül ayı için 25 baz puanlık faiz indiriminin piyasalarda tamamen fiyatlanmış durumda olduğunu söyledi. 

FED BÖLGE BAŞKANLARI: YENİ FAİZ İNDİRİMİNE İHTİYAÇ YOK
Bugün Kansas City Fed Başkanı Esther George, "İstihdam piyasası güçlü olmaya devam ediyor, genişlemeci politikanın zamanı değil . Şirketler hala çalışan bulduklarını rapor ediyorlar, ücretlerin yükseldiğini görüyoruz. Faiz şu anda başa baş noktasında. Faizlerin cari seviye bırakılmasından mutlu olurum. Reel faizlerde sıfıra yakın seviyede işlem görüyor . Ekonomi aşağı yönlü riskleri sindirdi. Ekonominin büyüme yolunda olduğunu, tüketicilerin ekonomiye güvenmeye devam ettiklerini düşünüyorum" açıklamalarında bulundu.
Philadelphia Fed Başkanı Partick Harker ise, "ABD Hazine varlıkları güvenli olarak görünüyor. ABD ekonomisi büyüme trendine geri dönüyor . Şu anda ekonomiye daha fazla teşvik sağlanması ihtiyacı görmüyorum. Getiri eğrisi birçok sinyalden sadece birisi. Ticaretteki durumu ekonomi için ters rüzgar olarak görüyoruz. Ticaret konuları işletmeler için karar vermeyi zorlaştırıyor . Sigorta amaçlı faiz indirimi argümanı taraftarı değilim. ABD, yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak görülüyor. Büyüme şu anda bizim geçen yıl öngördüğümüz gibi. Fed faiz oranını bir süre için cari seviyelerde tutmalı. Yeni bir faiz indirimine ihtiyaç görmüyorum. 

TRUMP: FED BATAKLIK KUMU GİBİ HAREKET EDİYOR, SAVAŞIN YA DA EVİNİZE GİDİN
Buna karşılık ABD Başkanı Trump, "Almanya 30 yıl vadeli negatif faiz ile sattı. Almanya, ABD ile rekabet ediyor. Fed, bizim yapmamız gerekeni yapmamıza imkan vermiyor. Fed bizi rekabetimizde dezavantajlı hale getiriyor. Dolar güçlü, enflasyon yok. Fed bataklık kumu gibi hareket ediyor. Savaşın ya da evinize gidin. Ekonomi gerçekten iyi gidiyor, Fed kolaylıkla rekor faiz ayarlaması yapabilir" diyerek Fed eleştirilerinin dozunu sertleştirdi. 

ÇİN'DEN TRUMP'A ÇOK SERT YANIT: BİZİMLE İYİ GEÇİNİN, SAVAŞ DÜNYAYI RESESYONA GÖTÜRÜR
Ticaret savaşı cephesinde ise Trump'ın "biri Çin ile boy ölçüşmeliydi" açıklamasının ardından Çin Dışişleri Bakanlığından, Washington yönetimine "bizimle iyi geçinin" çağrısı yapıldı. 
Çin Ticaret Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamalarda, "ABD'nin herhangi bir yeni tarife tedbiri uygulamaya koyması ticaret savaşının tırmanmasına yol açar . Eğer ABD tarifeleri yükseltme rotasında ısrarcı olur ise Çin misillemede bulunmak zorunda kalır. ABD'nin tarifeler konusundaki yanlış uygulamasına son vermesini, problemlere diyalog yoluyla çözüm bulmasını umuyoruz . Ticaret savaşı hem Çim hem de ABD için kötü, dünya ekonomisi üzerinde de resesyonist etkisi olacak. Büyük ikili ticaret hacmi nedeniyle ABD ile Çin arasında problemler yaşanması normal . ABD ile ticari konularda anlaşmazlıkların ortak çıkarlar çerçevesinde çözülmesi önemli. ABD'nin uyguladığı tarifelerin etkileri yönetilebilir seviyede, Çin zorlukların üstesinden gelebileceğinden tamamen emin." ifadeleri yer aldı. Çin Ticaret Bakanlığı, ABD'ye bir misilleme için alınması olası tedbirler konusunda ise spekülasyonda bulunmadı

Avrupa tarafında İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin istifa etmesinin ardından yeni bir koalisyon hükümeti senaryosu güçlenirken, bu durum hisse piyasalarını destekledi. 

JOHNSON'DAN ANLAŞMALI BREXİT SİNYALLERİ
Öte yandan anlaşmasız Brexit tartışmalarının merkezindeki İngiltere'de Başbakan Boris Johnson, bugün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. Macron, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Brexit'i bugün daha detaylı şekilde konuşma imkanı bulduğumuz için çok mutluyuz. Her zaman Britanya'nın AB'den ayrılma kararına saygılı bir pozisyonda oldum. Avrupa projesini koruma pozisyonumu da devam ettiriyorum. İrlanda backstop maddesi sadece teknik bir mekanizma değil, İrlanda adasında istikrarı da koruyucu . Britanya'nın kendi kaderini seçmek hakkı. nlaşmasız Brexit, AB'nin seçimi değil, ancak bizim görevimiz buna hazırlıklı olmak" dedi.
Johnson ise açıklamasında, "Berlin'de yaptığım temaslar beni cesaretlendirdi. Bir Brexit anlaşması istiyorum ve bir anlaşmaya varabileceğimizi düşünüyorum. İzlenecek bir yol bulabiliriz, referandum sonucunun gerçekleştirilmesi siyasi güven açısından çok önemli. Bir anlaşma olsun ya da olmasın 31 Ekim'de AB'den ayrılmalıyız . Brexit konusunda ne olursa olsun Britanya ve Fransa bağlarını derinleştirmek istiyorlar. 

Piyasalarda son durum Avrupa borsaları Avrupa Merkez Bankası resesyon Brexit