Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz indirimi bekleniyor

Reuters
faiz indirimi Avrupa Merkez Bankası faiz Ekonomi haberleri
Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz indirimi bekleniyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün rekor seviyelerde olan mevcut faiz oranlarını indirmesi ve yüksek enflasyonla mücadelesinde ilerleme kaydettiğini belirtmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Ayrıca ECB'nin hizmet sektöründeki fiyatların artmaya devam etmesi nedeniyle enflasyonla mücadelenin henüz bitmediğini de vurgulaması bekleniyor.

ECB, faiz kararını TSİ 15:15'te açıklayacak.

ECB yetkilileri, euro bölgesindeki 20 ülkede enflasyonun 2022 sonlarında %10'un üzerindeyken son aylarda %2 hedefinin hemen üzerine gerilediğinin görülmesinin ardından borçlanma maliyetlerini düşürmeye niyetli olduklarını açıkça belirtmişlerdi.

Bu düşüş, ECB'nin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından yükselen fiyatlara yanıt vermek üzere tarihindeki en keskin faiz artışlarını gerçekleştirdikten sonra politikayı gevşetmeye başlaması için fazlasıyla yeterli bulundu.

Yakın zamanda faiz indirimine giden Kanada, İsveç ve İsviçre merkez bankalarına katılması beklenen ECB, başlıca merkez bankalarından ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) önce hareket etmiş olacak.

Öte yandan, yalnızca birkaç hafta önce büyük bir gevşeme döngüsünün başlaması beklenirken, ABD'ye benzer şekilde Euro bölgesinde de enflasyonun beklenenden daha katı olabileceğine yönelik işaretler gelmesiyle durumun artık daha belirsiz hale geldiği düşünülüyor.

Bu durum da ECB Başkanı Christine Lagarde ve merkez bankası yetkililerinin Temmuz'da ya da daha sonraki toplantılarda yeni bir faiz indirimi taahhüdünde bulunma ihtimalinin düşük olduğu anlamına geliyor.

ECB yetkililerinin bunun yerine, sonraki adımların gelecek verilere bağlı olacağını ve borçlanma maliyetlerinin enflasyonu kontrol altında tutmak için yeterince yüksek kalması gerektiğinin altını çizmeleri bekleniyor.

Reuters tarafından düzenlenen ankete katılan 82 ekonomistin tamamı ECB'nin bugün mevduat faizini 2019'dan bu yana ilk kez indirerek %4.0'ten %3.75'e düşüreceğini öngörüyor.

Ancak bunun iyi bir fikir olmadığını düşünenler de var.

Algebris Investments'ta portföy yöneticisi olan Gabriele Foà, faiz indiriminin "yakın zamanda bir politika hatası olarak görülebileceğini" söylerken, JPMorgan ekonomisti Greg Fuzesi de indirimin "garip bir şekilde aceleye getirildiğini" söyledi.

lC Macro Advisors'dan Lorenzo Codogno, "Ekonomik veriler Mart ayında faiz indirimini desteklemediyse, bugün daha da az destekliyor. Enflasyon ECB'nin beklediği gibi düşmedi, iç taleple daha bağlantılı olan endeksler arttı, ücret artışı yükseldi, genel talep ve GSYİH büyümesi güçlendi" dedi.