Asgari ücrette zam pazarlığı! Türk-İş Başkanı pazarlığa başlanacak rakamı açıkladı

Asgari ücret Ekonomi haberleri

Asgari ücretle ilgili açıklama yapan Türk-İş Başkanı Atalay, "Herkes bir rakam açıklıyor. Açlık sınırı 7 bin 785 lira. Pazarlık bu sınırdan başlayacak. Nereye çıkarırsak. Hükümet ne rakam getirecek, görelim" dedi.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki ilk toplantıyla başlayacak.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi kesimini temsil eden Türk-İş, bu toplantıdan önce Başkanlar Kurulu'nu topladı.

Konfederasyona üye 34 sendikanın yöneticilerinin katıldığı toplantıda, sendikaların asgari ücrete dair görüş ve talepleri alınıp, görüşmelerde izlenecek yol haritası masaya yatırıldı.

Toplantı sonrası Türk-İş Başkanı Ergün Atalay açıklama yaptı. Atalay'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

Biz bugün komisyonda asgari ücreti 5 bin 500 lira ilgili konuşmayacağız.  Bugün komisyonumuzda pazarlık asgari ücreti 7 bin 785 lira olan açlık sınırından başlayacak. Onun üstüne nereye çıkabiliyorsak.

Razı geleceğimiz rakam olursa imza atarız. İşçinin razı olmadığı rakama imza atmayız. Bu bizim teklifimiz değil, açlık sınırı. Hükümet ne rakam getirecek, görelim.

Açlık sınırını kamuoyuna açıkladık. Televizyonların bir bölümünde sanki Türk-İş bunu istemiş gibi gösterdiler. Bunun altını çizerek olayı anlatıyorum. Ne asgari ücretlinin ne emeklinin, ne işçinin başını aşağı eğdirecek  bir şey  dün de yapmadık bugün de yapmayız. 

ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUNLAR

Gıda enflasyonu yüzde 138, yoksulluk ortada, buna göre işverenler, ülkeyi yönetenler elini taşın altına koysunlar, makul rakamı ortaya koysunlar görelim.

Gıda enflasyonu ortada, yoksulluk ortada. Rakam söylemek kolay. Vergiyi konuşmak lazım. Vergi toplumun tamamını ilgilendiriyor. 20 sene önce vergi asgari ücretin 20 katıydı, şimdi 5 katı bile değil. Vergiyle ilgili ülkeyi yönetenlerin bir düzenleme yapması gerekiyor.

EYT de taşeron da bir daha gündeme gelmeyecek şekilde ortadan kalksın.

Kaynak: Haber Global TV

Asgari ücret TÜRK-İŞ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu