Asgari ücrette Türk-İş teklifini açıkladı: 9000 TL

Asgari ücret Zam

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrette sona gelindi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün üçüncü kez toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay Asgari ücret tekliflerinin 9 bin lira olduğunu açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3'üncü toplantısı işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla saat 14:00'te başladı. Saat 16:45 sıralarında sona eren toplantının ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay tekliflerini açıkladı. 

"TEKLİFİMİZ 9 BİN LİRA, VERMEZLERSE O MESELENİN İÇERİSİNDE OLMAYIZ"

Atalay, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, asgari ücret görüşmelerinin yaklaşık 20 gündür sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Bir saat evvel beni de buraya çağırdılar. TÜRK-İŞ, 40 senedir açlık ve yoksulluk sınırıyla ilgili araştırma yapıyor. TÜRK-İŞ'in açlık sınırı 7 bin 785 lira, yoksulluk sınır ise 10 bin lira. 20 gündür TÜRK-İŞ'in talebinin 7 bin 785 lira olduğunu söylüyorlar. Bizim hiçbir teklifimiz olmadı. Şimdi teklifi Bakan Beye ve Komisyona söyledim. TÜRK-İŞ'in teklifi 9 bin lira. Verirlerse masaya oturup imzalarız, vermezlerse o meselenin içerisinde olmayız."

TİSK'TEN AÇIKLAMA GELMEDİ

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise toplantı sonrası bir açıklama yapmadan ayrıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3. toplantıda uzlaşma sağlanacağını, işçilerin beklediği, işverenin de ödeyebileceği bir ücretin belirleneceğini söylemişti. 

Bilgin, "Esas problem şudur. Enflasyon şartlarında emekçilerin enflasyonun baskısından onları kurtaracak bir ücret seviyesinin belirlenmesi. Bunun yanı sıra işverenin ödeyebileceği bir ücret seviyesinin belirlenmesi" demişti. 

SENARYOLAR 

Asgari ücrette zam senaryoları ise şöyle:

Oran (%)     Gelecek zam      Toplam ücret

35                1925 TL                7 bin 425 TL
40                 2 bin 200 TL        7 bin 700 TL
45                 2 bin 475 TL        7 bin 975 TL
50                 2 bin 750 TL        8 bin 250 TL

 

Asgari ücret zam 2023 asgari ücret Ergün Atalay