Asgari ücret zam oranı için en net kriter... Bakan Işıkhan açıkladı

HABER MERKEZİ
Asgari ücret Vedat Işıkhan Ekonomi haberleri
Asgari ücret zam oranı için en net kriter... Bakan Işıkhan açıkladı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 10 Aralık tarihinde ilk toplantısı öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, işçi ve işveren açısından kritik önemdeki asgari ücret artışında “çalışanın enflasyona ezdirilmemesi” kriterini koruyacaklarını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, hayatına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Işıkhan, işçi tarafının mesafeli yaklaştığı yeni nesil çalışma modellerinde çeşitli modellerin incelendiğini belirterek “Yeni nesil çalışma modellerinde işçi ve işveren mutabakatıyla adım atacağız” dedi. 

7 milyon çalışanı doğrudan etkileyen asgari ücret zammı ile ilgili açıklamalarda bulunan  Işıkhan, "Yine vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyecek bir tutar ile işçilerimiz ve işverenlerimizin maksimum faydasına olacak ortak bir rakam olması için gayret edeceğiz” dedi.

Ekonomim'e konuşan Bakan Işıkhan, 2024 yılında asgari ücrete yüzde 49 oranında zam yapıldığını belirtti, yıllara göre artışını şu sözlerle anlattı:

“2024 yılı Ocak-Aralık dönemi için uygulanacak asgari ücret net 17.002,12 TL olarak belirlemiştik. Böylece, bir önceki döneme göre net asgari ücrette yüzde 49 oranında artış yapılmış oldu. 2002 yılında 184,25 TL olan net asgari ücret, 2024 yılında 17.002,12 TL oldu. Bu sürede, net asgari ücret, 2002 yılına göre 2024 yılında nominal olarak 92 kata kadar yükseltildi. Bu kapsamda, net asgari ücrette, 2002 yılına göre 2024 yılında reel olarak yüzde 309’luk artış gerçekleştirildi. Ekim 2024 itibariyle 2002 yılına göre 2024 yılında reel olarak yüzde 212’lik artış gerçekleştirildi”

Son 3 yıldır asgari ücrete enflasyonun üzerinde zam yapıldığını aktaran Bakan Işıkhan, istihdam ve sosyal güvenlik prim destekleriyle işçilerin desteklendiğini, sonuçlarına göre değişiklikler yapılarak etkinliğinin artırıldığının altını çizdi.

YENİ ÇALIŞMA MODELİ Mİ GELİYOR?

Bakan Işıkhan, çalışma modellerinde yeni nesil olarak hem Türkiye'de hem dünyada değişimler olduğunun altını çizerek, yeni yöntemlerin geliştirilmeye çalışıldığını belirtti. Bakan Işıkhan, başka ülkelerde olan “Sıfır Saat Sözleşmeler Mikro İşler (Mini Jobs), Faaliyet Bazlı Çalışma Serbest Çalışma ve Dijital Platform Çalışması” gibi yöntemlerin incelendiğini vurguladı.

Bakan Işıkhan, özelikle kadın, genç ve engelli vatandaşlar için yeni nesil çalışma modellerinin üzerinde durulduğunu belirterek, "Söz konusu modelleri geliştirirken işçi haklarından geri adım atılmayacak olup işçi ve işverenlerimizin mutabakatını arayacağız. Modellerin güvenceli olması da kesinlikle dikkat edeceğimiz bir husus. Her konuda olduğu gibi burada da sosyal diyalog mekanizmalarını en doğru şekilde işleteceğiz” dedi.

SGK PRİM TEŞVİKLERİ

Vergi ve diğer alanlarda istisna ve muafiyetlerin daraltılması konusunda ekonomi yönetimi tarafından sıklıkla yapılan açıklamalara yönelik değerlendirmelerde bulunan Işıkhan, desteklerin birkaç kanaldan olumlu etki yaptığını; zaman zaman gözden geçirilerek, değişikliklerle etkinliğinin artırıldığını vurguladı ve, “Kayıtlı istihdamın artırılması, gönüllü uyumun ve düzenli prim ödeme kültürünün yaygınlaştırılması, kadınlar, gençler ve engelliler gibi dezavantajlı grupların istihdamının artırılması ve bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması gibi amaçlarla çeşitli sigorta primi teşvikleri uyguluyoruz” sözlerini kullandı.

Halen, 13’ü 4/a statüsünde eleman çalıştıran işyerleri, 2’si 4/b sigortalılar için toplamda 15 teşvik, destek ve indirim uygulandığını belirten Işıkhan, 2002’den bu yana aktif sigortalı sayısında yüzde 112, işyeri sayısında yüzde 200 artış sağlandığını; 2022’de 109.1, 2023’te 206.2 ve 2024 Ocak-Eylül döneminde 264.5 milyar TL teşvik sağlandığını, 2024 itibariyle 2.1 milyon işyeri ve 13.3 milyon sigortalının bu teşvik, destek ve indirimden yararlandığını belirtti. Işıkhan, son 22 yıldaki teşvik tutarının da 889.5 milyar TL’ye ulaştığını belirtti.