Arjantin para birimini devaüle etti

Ekonomi haberleri
Arjantin para birimini devaüle etti

Arjantin ön seçimlerdeki beklenmedik sonucun ardından pesoyu devalüe etti ve faizleri yükseltti.

Arjantin'deki ön seçimlerde beklenmedik sonuçların ardından finansal piyasalar zayıflarken, hükümet pesonun değerini yaklaşık yüzde 18 düşürdü ve faiz oranlarını yüzde 21 puan artışla yüzde 118'e çıkardı.

Nasıl Bir Ekonomi'de yer alan habere göre, Merkez bankasını kapatmak ve ekonomide dolarizasyon yapmak isteyen aşırı sağcı liberteryen kongre üyesi Javier Milei, Pazar günü yapılan ön seçimlerde oyların yüzde 30'unu alarak yüzde 97'si sayılmış oyların en büyük kısmını aldı.

Ekim'de yapılacak genel seçimler için bir prova niteliği taşıyan ön seçimlerdeki bu beklenmedik sonuç, ülkede sarsıntı yarattı. Piyasalar diğer ılımlı adayların güçlü performans göstereceğini fiyatlıyordu.

Bazı yatırımcılar seçimleri kim kazanırsa kazansın ülkedeki güç dengesinin sağa doğru kayacak gibi göründüğünü ifade etti.

Arjantin merkez bankası resmi döviz kurunun Ekim'deki seçimlere kadar dolar karşısında 350 pesoda sabitleneceğini açıkladı. Eikon verilerine göre resmi olmayan peso kuru ise 665 seviyesinde kapanmadan önce neredeyse yaklaşık yüzde 10 değer kaybederek tarihi dip seviye olan 675'e düştü.

Enflasyonun yüzde 116 olduğu ve 10 aileden dördünün fakirlik seviyesinde olduğu Arjantin'de ön seçimlerden çıkan sonuç merkez solcu Peronizm koalisyonuna ve muhafazakar muhalefet partisi Together for Change'e karşı sert bir tepki niteliğinde.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Arjantin peso devaülasyon