Amerikan savunma sanayi hisselerindeki İran şüphesi!

Amerikan savunma sanayi hisselerindeki İran şüphesi!

Amerikalı savunma sanayi şirketlerinin borsadaki hisselerinin Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü saldırıdan önce fırlaması saldırının günler öncesinden bilindiğini ortaya koyuyor.

Piyasalardaki bazı hareketler ilerleyen zamanlarda gerçekleşecek olayları önceden haber veriyor olabilir. 

3 Ocak 2020 tarihinde Pentagon, ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı ile İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat Havalimanı yakınlarında düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıkladı. Bu saldırının gerçekleştiği 3 Ocak tarihinde ABD borsaları düşüş ile açılırken savunma sanayii hisseleri fırladı.

Saldırının gerçekleştiği 3 Ocakta F-16 ve Sikorsky helikopterlerinin üreticisi Lockheed Martin(LMT) hisse senetleri yüzde 4.11 yukarda, Füze üreticisi Northrop Grunmann hisseleri ise yüzde 4.81 yukarda fiyatlandı. Fakat HaberGlobal'in Bloomberg'den derlediği verilere göre bu saldırı günler öncesinden biliniyor olabilir!

Lockheed Martin hisseleri 31 aralık gününü 389 dolardan kapatmış. 1 Ocaktaki tatilin ardından 2 Ocak gününü yüzde 3 yükselişle 399 dolardan kapatmış. Saldırının gerçekleştiği gün ise yüzde 4 yükselerek 413 dolar seviyesine fırlamış.  

Amerikan savunma sanayi hisselerindeki İran şüphesi! - Resim : 1

Bir başka savunma sanayi şirketi füze üreticisi Northrop Gunmann(Borsa kodu: NOC)şirketinin hisseleri ise 31 aralık 2019 tarihinde 343 dolar seviyesinde işlem görür iken 2 Ocak tarihinde yüzde 3 yükselişle 355 dolar seviyesine fırlamış. Saldırının gerçekleştiği gün ise yüzde 6 fırlayarak 355 dolardan 375 dolara çıkmış.

Amerikan savunma sanayi hisselerindeki İran şüphesi! - Resim : 2

Tüm bu gelişmeler saldırının günler öncesinde bazı yatırımcılar tarafından bilindiğini ortaya koyuyor. Bazı amerikalı yatırımcılar Twitter adreslerinde bu hareketlerin saldırının bazı yatırımcılar tarafından günler öncesinden bilindiğini ve bunun insider trading suçuna girdiğini belirtiyor.

Samet Cambaz / Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

savunma lockheed martin