Altında kayıt dışı alarmı! İthalata uygulanan kota kaçakçıların iştahını kabarttı!
Altın ithalatına getirilen kotanın ardından kilogramda oluşan ortalama 3 bin dolarlık fark, bir yandan arzı olumsuz etkilerken diğer yandan yerli firmaları rekabet için yurt dışında üretim arayışına itti. Hal böyle olunca kaçakçıların da iştahı kabardı
Altın ithalatına getirilen kotanın ardından kilogramda oluşan ortalama 3 bin dolarlık fark, bir yandan arzı olumsuz etkilerken diğer yandan yerli firmaları rekabet için yurt dışında üretim arayışına itti. Sektörün rekabet şartlarını kaldıramadığına dikkat çeken MİB Başkanı Burak Yakın, “İhracatçılarımız başka ülkelerde fabrika yatırımı yapmak üzere hazırlık yapmaya başladı” dedi.
Türkiye ihracatının kilogram başı fiyatta 5 bin dolar ortalama ile lider sektörü olan mücevherde kota sorunu büyümeye devam ediyor. Altına getirilen kotanın ardından altına erişimde zorlanan firmalar arzdaki yetersizlik nedeniyle talebi karşılayamamaya başladı. Kilogramda oluşan ortalama 3 bin dolarlık fark nedeniyle rekabette zorlaşan firmalardan bazıları üretimini Dubai’ye taşıma kararı almıştı. 24 Ağustos 2023 tarihinde yaptığımız ‘Kuyum şirketleri yurt dışının yolunu tutuyor’ haberimizde sektördeki sorunları detaylandırmıştık. Sektör temsilcileri, bu tarihten sonra Türk firmaların yurt dışına çıkış ilgisinin arttığını belirtiyor.
Basın mensuplarına mücevher sektörünü değerlendiren Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Burak Yakın da konuya dikkat çekerek, “İhracatçılarımız, altın fiyatlarındaki farklılıkları kaldıramadığı için başka ülkelerde fabrika yatırımı hazırlığı yapmaya başladı. Son yıllarda ülkemize yatırım yapan yabancı yatırımcılar da şimdiden Dubai ve İtalya başta olmak üzere farklı ülkelere gitmeye başladı” dedi.
“ALTIN TİCARETİNİ TARİH BOYUNCA KİMSE DURDURAMADI Kİ KOTA DURDURSUN”
Son dönemde altın ithalatına kota getirilmesi nedeniyle arzın talebi karşılayamaz duruma geldiğini belirten Yakın, şöyle devam etti: “Bizim rakiplerimiz altının kilogramı için 65 bin dolar öderken biz 68 bin dolar ödeyerek almak zorunda kalıyoruz. Buna iç piyasa da dâhil. Bu da kaçakçılığın önünü açıyor. Sektörü zor duruma sokup, fırsatçıların buradan para kazanmasına izin veremeyiz. Ankara’ya gidiyoruz, sağ olsunlar sayın bakanlarımız konuyla çok ilgileniyorlar. Ancak neticede bürokrat arkadaşların bir düzenlemeyi bakanlarımıza onaya götürmeden önce bizimle konuşması ülkemiz açısından çok faydalı olacaktır. Altın ticaretini tarih boyunca kimse durduramadı ki kota durdursun. Altın, enerji ile cari açığı düşüremeyiz. Resmi olarak altın ithal edilmediği için cari açık düşmüş gibi görünüyor. Ülkemize kaçak olarak sokulan altınlar ve onlara karşılık ödenen dövizleri denkleme katmıyoruz. Bunlar denklemde olmadığı için rakamlara yansımıyor.”