İslam Memiş bunu ilk kez açıkladı: Şoke olacaksınız!

Enflasyon İslam Memiş
İslam Memiş bunu ilk kez açıkladı: Şoke olacaksınız!

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Youtube kanalından bir video yayınlayarak enflasyonun artış nedenlerinin iç piyasa kaynaklı şoke eden nedenlerini açıkladı.

2022 Mart ayında enflasyon aylık yüzde 5.46, ıllık yüzde 61,14 olarak gerçekleşti. Piyasanın aylık enflasyon beklentisi yüzde 5,30 idi.

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Youtube kanalından bir video yayınlayarak enflasyondaki artışın nedenlerini açıkladı. 

İslam Memiş şunları söyledi:

"Enflasyon yükselmeye devam edecek. 2023 ortalarına kadar bu sürecek alışmamız lazım demiştim. Mücadele var, KDV oranları iniyor ama çarşı pazara bakınca bir faydası yok. Çünkü ortada ürün yok. Spekülatif hareketlere neden oluyor. Birçok problemler beraberinde geliyor.

ENFLASYONUN  DIŞSAL VE İÇSEL NEDENLERİ

Dünyada enflasyonun artması dışsal nedenler. Bir de içsel nedenler var. Bunlar tarım politikalarının yanlış olması, ekonomi yönetiminin yanlış kararlar vermesi. Dışsal etkenlere topu atıyoruz ama siz enflasyona nasıl bir hazırlık yaptınız, önemli olan bu. Bir anda Rusya savaşı ve tedarik problemiyle birlikte enflasyon daha da büyük problem haline geldi. Her yıl olduğu gibi çarşı pazarlarda zabıtalar denetlemeler yapıyor. Söylemler her yıl olduğu gibi aynı, taviz vermeyeceğiz göz açtırmayacağız deniyor. Ancak burada bir sistemin oturmadığını gösteriyor. Bu problemler çözülmedikçe düşük enflasyon beklemenin hiçbir geçerliliği yok.

İSLAM MEMİŞ ENFLASYONUN ARTIŞINDA ETKİLİ OLAN AMA 'KONUŞULMAYAN KONULAR'I AÇIKLADI

Hiç konuşulmayan, konuşulmasından rahatsız olunan konular var. Bunların da çözülmesi gerekiyor. Mesela emlak balonu var. Bu fiyatlar artmaya devam edecek. Dolayısıyla da hem dövizdeki yükselişler, hem maliyet artışı hem de içerdeki fırsatçılık ve manipülasyon var, kur baskılanmaya devam edilmeye rağmen emlak fiyatları artmaya devam ediyor. Yabancılara satışlar artıyor. Türkiye ne kadar cazibeli bir ülke diyoruz.

250 BİN DOLARA VATANDAŞLIK ALIP EVİ SATANLAR

Vatandaşlık da 250 bin dolara alınabiliyor. Burada da bir tezgah var. Yabancılara konut satışıyla ilgili olarak inşaat firmaları her şeyi hazırlıyor. Vatandaşlık için evi alan yabancı 250  bin dolar artı komisyonlar vergiler vs. ile 270 bin dolara geldi bunun bana maliyeti deyip pasaportunu aldıktan sonra 270 bin dolardan evi satışa sunuyor. Türkler de bu fiyattan almak zorunda kalıyor. Fiyatlar bu yüzden düşmeyip artıyor. Bunlara önlem alınması gerekiyor.

TÜRKLERİN SAATLERCE BEKLETİLİP ALINMADIĞI KAFELER

İkinci sebep ise büyük şirketler 2-3 bloğu yabancı para babalarına satıyor. Sonra bu kişiler bir rant bloğu oluşturuyorlar. İçerdeki ayakçı takımı onların ekmeğine büyük avantalar karşısında yağ sürüyor. Sahil bölgelerindeki pahalı kafelere gelen sözüm ona turistler sabaha kadar nargile içiyorlar. Oradaki çalışan bekleme salonunda paralı olan yabancılara öncelik verip onları arıyor. Türkler ise saatlerce bekliyor. Türk olan 200 lira hesap ödeyecekken diğerine 200 dolar hesap sunacaklar bir de dolar bahşiş alacaklar ya. Önlem alınmalı. 

AVM'LERDEKİ FAHİŞ FİYATLARIN NEDENİ

AVM'lerde de yabancılar alışverişe geliyor, onlara onlara 100 liralık gömleği 100 dolara satıyorlar. Fiyatı artırıyorlar. Arada biz de kaynıyoruz. Mahallenizdeki marketlerin sahibi gerçekten Türk mü yoksa yabancı mı? Araştırmak lazım. burada da büyük bir rant sistemi var. İşte enflasyondaki artışın içsel nedenlerinden konuşulmayanlar bunlar. 

Kaynak: Haber Global TV

islam memiş enflasyon İslam Memiş islam memiş gram altın islam memiş altın enflasyon enflasyon neden artıyor?