Aidatlara da yeni yıl zammı | Haksız olduğunu düşünüyorsanız...

Ekonomi haberleri Emlak haberleri
Aidatlara da yeni yıl zammı | Haksız olduğunu düşünüyorsanız...
Apartman ve site yönetimlerinin aidatı tahmini bilanço ve harcama kalemlerini dikkate alarak belirlemesi gerekiyor. Fotoğraf: Shutterstock

Yeni yılla aidat bedellerine gelen zamlar konut sakinlerini düşündürüyor. Görece uygun kirada oturan vatandaş da aidat bedeline gelecek zamdan endişeli. Peki istenilen aidat bedelini ödeme gücü olmayan konut sakinlerinin hakları neler? Aidat zamlarını kim, neye göre belirliyor?

Yeni yılla birlikte konuların aidat bedellerine de zam geldi. Bazı konut sitelerinde aidat bedellerine yüzde 100 zam yapıldı. Peki, Kat Mülkiyeti Kanunu aidat düzenlemeleriyle ilgili ne diyor? Konut sakinlerinin bu konudaki hakları neler?

Gayrimenkul hukukçusu Avukat Sinan Keskin, aidat bedelinin sitenin genel ve ortak giderleri adı altında kat maliklerinden alınan bedel olduğunu belirtiyor. Keskin, aidat bedelinin sitenin masraflarına göre değiştiği için bu bedelin her yıl yapılan site genel kurul toplantılarında belirlendiğini aktarıyor.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, kiracıların oturdukları meskenin bulunduğu apartman, site ve toplu yapılarda yönetimin seçilmesi ve aidatın belirlenmesi konularında söz sahibi olmadığına işaret ediyor. "Bu yüzden kiracılar, kiraladığı evde 400 lira aidat öderken, ertesi sene 900 lira aidatla karşı karşıya gelebiliyor" diyen Ağaoğlu, kat maliklerinin 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ve genel yasalar çerçevesinde haklarını arayabileceğinin altını çiziyor. Ağaoğlu bu konuda, "Örneğin, kat maliki o evde oturmasa bile, genel kurullarda oy ve söz hakkına sahip olup, kiracının ödemediği aidat için de yönetime karşı müteselsil sorumludur" diyor.

AİDAT BEDELİ NASIL BELİRLENİR?

Aydın Ağaoğlu, apartman ve site yönetimlerinin de aidatları belirleyemeyeceğini dile getiriyor. Ağaoğlu bu konudaki değerlendirmesinde, “Apartman ve site yönetimlerinin toplamayı hedeflediği aidatın gerekçelerini tahmini bilanço ve harcama kalemlerini dikkate alarak kat malikleri toplantısında maliklerin oyuna sunar. Aidatlar, Kat Malikleri Kurulu'nun çoğunluğunun alacağı kararla belirlenir” ifadelerine yer veriyor.

AİDAT BEDELLERİNE ÜST SINIR GETİRİLMESİ MÜMKÜN MÜ?

Sinan Keskin, “Ödediğiniz aidat bedeli, oturduğunuz evin kira bedelinden fazla olamaz” diyerek, ancak bu durumun aidat bedelinin kira bedeline yakın olabileceği şeklinde de yorumlanmaması gerektiğini vurguluyor.

Ağaoğlu ise, aidatların bina veya sitenin ihtiyaçlarına göre belirlenmesinden ötürü bir üst sınır getirilmesinin olası görünmediğini belirtiyor. “Çünkü bazen asansörlerde esaslı tamirat, hidrofor değişimi, peyzaj düzenlemesi gibi beklenmedik gider kalemleri ortaya çıkabilmektedir” diyen Ağaoğlu, bu nedenle bina veya sitenin ihtiyaçları gözetilerek bütçe yapıldığını ve aidatların o bütçeyi karşılayacak meblağlarda tespit edildiğini kaydediyor.

Ödediği aidat bedeli karşısında hak ettiği hizmeti alamadığını düşünen ya da istenilen aidat bedelini ödeme gücü olmayan konut sakinleri için de birtakım itiraz yolları mevcut.

Sinan Keskin, “Aidat bedelinin miktarı ya da harcandığı yer konusunda itirazı olanlar, site yönetiminden işletme projesini talep ederek, sitenin gelir ve gider tablosunu inceleyebilir, yapılan ödemelere ilişkin bilgi ve belgeleri isteyebilir, denetim kurulunun hazırladığı raporları inceleyebilir” demekte.

Aidatlara da yeni yıl zammı | Haksız olduğunu düşünüyorsanız... - Resim : 1

Onun dışında kat malikleri kurulu toplantısında alınan karara da itiraz yolu açık olduğunu aktaran Keskin, “Belirlenen aidat bedelini fahiş yahut eksik bulanlar sulh hukuk mahkemesinde dava açarak hâkim müdahalesini talep edebilirler” açıklamasını yapıyor. Keskin açıklamasını şöyle sürdürüyor:

“Kural olarak aidat bedeli her yıl mart ayında yapılacak genel kurul toplantısında belirlenir. Ancak, asgari ücret-elektrik zammı-SGK gibi ödemelerde artış olduğunda yıl içinde belirlenen aidat yetmeyebilir. Toplanan aidat bedelleri, site giderlerine yetmiyorsa o zaman mecburen aidatlara zam yapılacak. Ancak bu zam, keyfi bir şekilde değil, yine kat mülkiyeti kanunu kapsamında yapılacak toplantılar ile belirlenecek. Yönetim kuruluna bu konuda yetki verilmişse, yönetim kurulu toplanarak zam kararı alabilir yahut olağanüstü genel kurul toplantısı yapılarak da yine zam kararı alınabilir.”

Ağaoğlu da kat maliklerinin yönetimin gerek oluşumunda, gerekse harcamalarında yeterli şeffaflık ve hukuka uyarlık bulunmadığı hallerde Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açarak, yönetimin hesaplarının incelenmesini, zorunlu olmayan harcama kalemlerinin yapılmasının engellenmesini isteyebildiğine vurgu yapıyor ve ekliyor: Ayrıca, lüks ve fuzuli harcamalara karşı da mahkemeden tedbir kararı talep edebilirler.”

*Bu haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı, Haberglobal.com.tr'de 01.08.2022 tarihinde yayımlanan “3 soru 3 cevap: Fahiş aidat bedeli meselesi” başlıklı haberden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

aidat zammı kira zammı tüketici hakları