'Başım ağrıyor' enflasyonu! Ağrı kesici 25 TL...

Ekonomi haberleri
'Başım ağrıyor' enflasyonu! Ağrı kesici 25 TL...

Euro kurundaki artış, piyasada ilaç bulunamaması, artan eczacı dükkanı kiraları sebebiyle vatandaşın günlük hayatında kullandığı bazı basit ilaçların fiyatları bile ciddi seviyelere ulaştı. Baş ağrısı için alınan bir kutu ağrı kesicinin fiyatı 25 TL'den başlıyor.

Kur artışı, enerji fiyatlarının yükselmesi ve arz sıkıntısı sonucu, akaryakıttan yiyeceğe bir çok kaleme zam yapıldı. İlaç sektörü de bu fiyat artışlarından etkilendi. Haberglobal.com.tr olarak İstanbul Bakırköy, Ayazağa, Seyrantepe, Maslak ve 4. Levent'teki farklı eczaneleri dolaştık. Bilinen bir marka ağrı kesicinin 20 tabletten oluşan kutusunun 25 TL'ye satıldığını gördük. Diğer markalara ait ağrı kesicilerin en düşük dozdaki fiyatları ise 30-33 lira arasında değişiyor. Yüksek etkili ağrı kesicilerin fiyatları ise 50 TL'yi aşabiliyor. 

Ankara Eczacılar Odası Başkanı Taner Ercanlı normalde her şubat ayında ilaçlara zam yapıldığını ancak artan enflasyon nedeniyle temmuz ayında da ilaçlara bir zam daha geldiğini ifade ediyor.

Ercanlı "Geçtiğimiz bayramdan birkaç gün önce ilaç fiyatlarına bir zam geldi. Fiyatı en düşük olan ilaçlarımız yüzde 25'in üzerinde zamlandı. Ağrı kesici gibi fiyatı çok düşük olan ilaçlara da yüzde 50'ye varan zam geldi" diyor. 

'HER 5 İLAÇTAN BİRİ YOK'

Ercanlı ilaç fiyatlarıyla ilgili artışla birlikte raporsuz hastaların yüzde 10 ya da yüzde 20 katkı payı ödediklerini belirtiyor. İlaç için vatandaşın cebinden çıkan farkın arttığını belirten Taner Ercanlı şunları diyor:

Bu zamlar hastanın cebinden çıkan miktarı arttıran unsurlar. İlaca erişimde sıkıntı hala devam ediyor. Piyasadaki ilaçların yüzde 17'sini bulamıyoruz. Bu zamlarla sorunlar çözülemez, başka tedbirlerin alınması gerekli. Her 5 ilaçtan biri yok. Yabancı ilaç firmaları da ilaçları yollamıyor. Devletin "ilacın en ucuz olanını öderim" şeklindeki ilaç kararnamesi buna neden oluyor. Eşdeğeri varsa o ilacın ucuz olanını devlet ödüyor, o ilaç yoksa muadilini hasta cebinden veriyor.

Eskişehir Eczacılar Odası Başkanı Metin Kamış da ilaçlara zam geldiğini ifade ediyor. Kamış "Zam geldi ama zammın büyük çoğunluğunu fiyat farkı olarak vatandaştan alıyoruz. Devlet ilaçların sadece bir kısmını ödüyor." diyor. Kamış, tansiyon ya da kalp rahatsızlığı bulunan vatandaşın iki ilaç yazdırması durumunda fiyat farkının 250-300 lira olduğunu söylüyor.

Kamış ilaç şirketlerinin yapması gereken kamu kurumu iskontolarını yapmaması nedeniyle sıkıntı yaşandığını belirterek "Yaklaşık 52-53 kalem ilaçta da kamuya yapılması gereken iskontoyu yapmıyorlar. Bu da vatandaşın cebine yansıyor" diyor.

Kamış, devletin ilaç ödemesi için belirlediği euro kurunun yaklaşık 7,86 olmasından ötürü ilaç sıkıntısı çekildiğini belirtiyor. Kamış sözlerini "Belirlenen kur nedeniyle ithal ilaçların çok büyük bir kısmında sıkıntı yaşanıyor. Kronik rahatsızlıklarda kullanılan ilaçlar ile kanser ilaçlarının bir kısmı bulunamıyor" şeklinde sürdürüyor.

BİR YILDA YÜZDE 100 ZAM 

Peki vatandaş, kullandığı ilacın zamlanması hakkında ne diyor? 

İstanbul'da yaşayan bir reklam ajansı çalışanı Ege Sorkun, "İnsülin direnci için bir ilaç kullanıyorum. 1 senede 30 küsur liradan 60 küsur liraya çıktı fiyatı" diyerek bir yılda kullandığı ilaca iki kat zam geldiğini ifade ediyor. 

Erhan Kabakçı, İstanbul'da bir esnaf. Kabakçı, ürik asit dengeleyici ilacının zamlandığını ifade ediyor ve "1 senede 2 kat arttı fiyatları" diyor.

Seramik sanatçısı Sevgi Böke Demirel, dikkat eksikliği için kullanıldığı ilacın bulunamadığını ifade ediyor. Demirel, "Her ay bir kutu almak zorunda olduğum ilaç için en son 320 TL gibi bir ücret ödemiştim. 25 yaş üzerini SGK karşılamıyor. İlacı bulmanın neredeyse imkansız olması da cabası" diyor. 

Kameraman Alaattin Büyükdağlı 2-3 günde bir reflü için kullandığı ilacın fiyatının çok yükseldiğini ifade ediyor. Büyükdağlı, "İlk kullanmaya başladığımda 10 küsurdu, en son 70 TL'ye aldım" diyor.

Matbaacılık yapan Berkay Öksüz de İstanbul'da yaşıyor. Düzenli kullandığı alerji ilacının 10 yıldır fiyatının değişmediğini söyleyen Öksüz "Alerji ilacımı  10 yıldır 20 lira civarında alıyordum, küsuratı değişiyordu. Bu sene fiyat 2 katı oldu, ilaç da bulunmuyor" diyor.

Tasarımcı Ayşe S., hormon tedavisi gördüğünü, bu yüzden doğum kontrol hapı içmek zorunda olduğunu belirtiyor. Ayşe S. "Doğum kontrol haplarına çok zam geldi. Polikistik over sendromum var. Ben alabiliyorum ama imkanı yetmeyen birçok polikistik over sendromlu kadın vardır" diyor.

Kaynak: Web Özel

Ağrı kesici zam ilaç sağlık