A'dan Z'ye promosyon meselesi: Neden bu kadar popüler oldu?

Ekonomi haberleri
A'dan Z'ye promosyon meselesi: Neden bu kadar popüler oldu?
Yüksek enflasyon ile birlikte 3-5 yıl için ödenen maaş promosyonları tutarları gündem oldu. Fotoğraf: Shutterstock

Emekli, kamu çalışanı, özel sektördekiler herkes maaş promosyonlarını konuşuyor. Son enflasyon rakamları ile birlikte 40 bin TL'yi aşkın promosyonların çalışanlara dağıtıldığı görüldü. Peki promosyon uygulaması ne zaman başladı? Neden bu yıl gündeme damgasını vurdu?

Bankalar, topladıkları mevduatı kredi olarak vatandaşlara ve iş insanlarına dağıtarak bu kredilerin faizi üzerinden para kazanıyor. Bir bankanın temel işleyiş prensibi bu. Bir bankanın para kazanabilmesi için kredi olarak dağıtacağı mevduata sahip olması gerekiyor.

Bu mevduatı hem bankanın kendi sermayesi hem de vatandaşlardan topladığı paralar hem de borçları ile oluşturması mümkün. Bu sebeple bir banka için özel şirketlerin veya kamu idarelerinin maaş ödemelerini kendi üzerlerinden yapmaları ve emekli maaşlarının da aynı yolla vatandaşa ulaştırılabilmesi çok önemli, çünkü topladığı mevduatta ciddi artışlar ortaya çıkıyor.

Aynı zamanda bir emekli bankaya maaşını taşımak için gittiğinde promosyona hak kazanabilmesi için otomatik ödeme talimatları vermesi veya kredi kartı çıkartması gibi isteklerde bulunulabiliyor. Bu da banka için emekliye ekstra hizmetler satmak anlamına geliyor.

2007 yılından bu yana kamu idarelerinin maaşlarının da bankalar üzerinden dağıtılmasıyla, kamuda promosyon sistemi ortaya çıkmış oldu. Kamuda bankalar ile yapılan promosyon sözleşmeleri 3 ila 5 yıl arasında değişiyor.

A'dan Z'ye promosyon meselesi: Neden bu kadar popüler oldu? - Resim : 1

PROMOSYONLARA ALT SINIR GETİRİLDİ

Emekliler için ise promosyon ödemeleri 2017 yılında başladı, böylece emekli maaşları da özel banka mevduatlarına katılır oldu. Mart 2020’de SGK ile bankalar arasında yeni bir protokol imzalandı, bu protokole göre; 2020-2023 için ödenecek emekli maaşı promosyonlarına bir alt sınır getirildi.

Protokole göre emekli maaşlarını taşıma koşulu ile promosyon için alt sınır 500-750 TL arasında saptandı ancak mevcut ekonomik koşullar düşünüldüğünde 2020 yılında emekli maaşını bu alt sınırdan başka bir bankaya taşıyan emeklinin TL bazında zararı olduğu düşünülebilir. Bu yıl 7 bin TL civarında promosyon ödemesi yapan bankalar görüldü.

Pek çok çalışan özel sektörde promosyon olup olmadığını merak ediyor. Özel sektörde promosyon ödenmesi gibi bir zorunluluk yok.

4 YIL İÇİN 4 BİN 600 VEYA 34 BİN 300

Aziz Çelik Birgün Gazetesi’nde 1 Ağustos 2022 tarihli yazısında şu örneği veriyor: Örneğin bir kamu üniversitesinde 2000-2023 arasında dört yıllığına 4 bin 600 liraya promosyon sözleşmesi imzalanmışken ve Temmuz 2022’de bir başka kamu üniversitesinde 4 yıl için 34 bin 300 liralık promosyon sözleşmeleri imzalandı.

Bankalar sadece emekli maaşını taşıyana değil, emekli bir yakınını da maaşını taşıması için özel bankayı tavsiye eden kişiye 1000 TL’ye kadar ödeme yapabiliyor.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilere ödenen banka promosyonunun tam bir karmaşaya dönüştüğünü belirterek, bankaların emeklilere çok düşük rakamlar teklif ettiğini, promosyonun konuşulduğu masada emeklileri temsilen kendilerinin de yer almaları gerektiğini bildirdi.

Bugüne kadar emeklilerin TÜED'in mücadelesi ve girişimleri sayesinde çeşitli bankalardan farklı miktarlarda promosyon aldığını belirten Ergün, şöyle konuştu:

'ÖZEL BANKAYA ULAŞAMAYANLAR VAR'

"Bugün geldiğimiz noktada bilhassa kamu bankalarının yetersiz kalan ödemeleri ile karşı karşıya kaldık. Özel bankalarla görüşmelerimiz neticesinde emeklilere banka promosyonunu 8-9 bin lira seviyesine yükseltmeyi başardık ama kamu bankalarının promosyon rakamını hala 750 lira civarında tutması büyük bir haksızlık. Anadolu'nun birçok ilçesinde özel bankaların şubeleri olmadığı için emeklilerimiz kamu bankalarından aylık almak zorunda kalıp, yüksek promosyon imkanından yararlanamıyor. Emeklilerimiz, banka promosyonu konusundaki karmaşa ve standartsızlıktan rahatsız. Bankalar emeklilerimize çok düşük rakamlar teklif ediyor. Emeklinin promosyonunun konuşulduğu masada emeklileri temsilen biz de olmalıyız."

EMNİYET'TEN AÇIKLAMA

Emniyet personelinin bir kısmının da promosyon ödemelerinden rahatsız olduğu ve sosyal medyada konuyla ilgili kampanya yürüttükleri görüldü. Emniyet Genel Müdürlüğü bu konuya ilişkin de açıklama yaptığı bir bildiride 2022-2027 dönemini kapsayan 5 yıllık maaş promosyon protokolünün 18 Mart 2022'de Türkiye Vakıflar Bankası AŞ ile imzalandığı belirtildi. Promosyon ödemelerinin aylık 104 liradan 300 liraya çıktığı ifade edildi.

Kaynaklar: Haberglobal.com.tr, AA

Kaynak: Web Özel

Emekli maaşları promosyon ödemeleri