Adaletsiz maaşa daha fazla vergi ödenecek!

Adaletsiz maaşa daha fazla vergi ödenecek!

Düşük maaş ve olumsuz yaşam koşullarıyla gündeme gelen Disney çalışanlarıyla birlikte 2 bin şirketi ilgilendiren 'haksız maaş dağılımı' vergisi Kaliforniya Senatosu'nda.

Dünya gazetesinden Hüsniye Güngör'ün haberine göre ABD'nin Kaliforniya eyaleti ülkenin en büyük şirketlerinden bazılarından daha fazla vergi almaya hazırlanıyor. Vergi artışının büyüklüğü, üst düzey yöneticisinin çalışanlarına kıyasla ne kadar kazandığına bağlı olacak. Fark ne kadar büyük olursa, vergi artışı da o kadar yüksek olacak.

Demokrat senatör Nancy Skinner'ın kanun tasarısı Çarşamba günü ilk komite oturumundan geçti. Mevzuatla 4.1 milyar dolara kadar vergi toplanacağı tahmin edilirken, kanunu destekleyenler bununla düşük ücretli çalışanlara kamu yardımı yapılabileceğini savunuyor. Kanun teklifi Kaliforniya'da yürütülen işletmelerden en az 10 milyon dolar vergilendirilebilir gelir elde eden şirketler için geçerli olacak. Tasarı, merkezi Burbank'ta bulunan Walt Disney Co. dahil olmak üzere ülke çapında yaklaşık 2 bin şirkreti ilgilendiriyor.

"AŞEVLERİNDEN DOYUYOR, ARABADA YAŞIYORLAR"

Kanun tasarısı Disney'in kurucu ortağı Roy Disney'in torunu olan varis Abigail Disney'den de destek almıştı. Şirket üzerinde resmi bir yaptırını bulunmayan Disney, şirket çalışanlarının daha iyi maaşlar alması gerektiğini savunmuş ve "Çalışanlarının birçoğu yoksulluk içindeyken rekor karlar elde etmek çok saçma" açıklamasında bulunmuştu. Anaheim'daki sendika ofisini ziyaret ederek çalışanların durumuyla ilgili bilgi alan Disney milletvekilleriyle de görüşerek bazı çalışanların aşevlerinden yemek yediğini, arabalarında uyuduğunu söylemişti.

DİSNEY CEO'SU ORTALAMA ÜCRETİN BİN 400 KATI MAAŞ ALIYOR

Teklife göre üst düzey yönetici maaşının ortalama çalışanlara oranının yüzde 300'den fazla olduğu şirketlerde yüzde 8,84 olan işletme vergisi yüzde 14,84'e çıkacak. Ücret farkı oranı yüzde 200 ila yüzde 300 arasında olan şirketler yüzde 13,85 oranında vergi ödeyecek. Walt Disney Co. CEO'su Bob Iger, şirketin 21st Century Fox'u satın almasına bağlı bir kerelik bir hisse senedi ödülü nedeniyle 2018'de 65 milyon doların üzerinde para aldı. Equilar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bu maaş bir Disney çalışanının ortalama ücretinin bin 400 katından fazlaydı. Şirketin hissedarları 2018'de Iger'in ödeme paketine karşı çıkmışş şirket de geçen yıl Iger'in gelecekteki potansiyel kazancını şirket 13.5 milyon dolar azaltarak karşılık vermişti.

WALT DİSNEY AİLESİ İSYAN ETMİŞTİ

Firmanın kurucusu Walt Disney'in kardeşinin torunu olan Abigail Disney geçtiğimiz yıl 66 milyon dolar maaş alan Disney CEO'su Bob Iger'i çalışanlarının yaşam koşullarını geliştirmek için yeterince çaba göstermemekle suçladı.

CNN International'da katıldığı bir programda konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Abigail Disney "Bir Disneyland çalışanının Facebook'tan yolladığı mesaj sonrası parkı ziyaret etmeye karar verdim. Mesajda 'Karnımı doyurabilmek için eve gidip başkalarının çöplerini karıştırmam gerekirken güleryüzümü ve sıcaklığımı nasıl koruyabilirim emin değilim' yazıyordu" dedi.

'DEDEM SAYGI DUYMAYI ÖĞRETTİ'

Abigail Disney, şirketteki mevcut kültürün kurucu değerlerini yansıtmadığını vurgulayarak "Büyükbabam bana parkta bilet kesen, içecek satan insanlara büyük saygı duymayı öğretmişti. Başarıya giden yol bu insanlardan geçer. Bob'un (Iger) şunu anlaması gerekiyor: Kendisi de yerleri süpüren insanlar gibi şirketin sadece bir çalışanı. Bu insanlar Bob gibi onurlu bir yaşam sürme hakkına sahip" dedi. Daha önce Orlando Sentinel gazetesi Iger'in 66 milyon dolarlık maaşının şirketteki ortalama bir çalışanın maaşının bin katı olduğunu bildirmişti.

Abigail Disney ve Disney ailesinin geri kalanının şirket yönetiminde herhangi bir söz hakkı bulunmuyor. Ancak aile özellikle de bu maaş konusunun dedeleri tarafından kurulan şirketin adını ve de dolyısıyla kendi isimlerini lekelediğini iddia ediyor. Abigail Disney mart ayında da CEO Bob Iger'i eleştirerek "Hazreti İsa bile çalışanlarının 500 katı kazanma hakkına sahip olamaz" ifadelerini kullanmıştı.

Disney Kaliforniya maaş