ABD ve Çin arasında imzalanan anlaşma neleri kapsıyor?

ABD ve Çin arasında imzalanan anlaşma neleri kapsıyor?

ABD ve Çin arasında imzalanan 'Birinci Faz' ticaret anlaşması küresel büyümeye dair umutları artırdı.

ABD ile Çin, birinci faz ticaret anlaşmasını imzaladı. Beyaz Saray'da düzenlenen imza töreninde konuşan ABD Başkanı Donald Trump, söz konusu anlaşmanın iki ülke arasında daha önce olmadığı kadar önemli bir adım olduğunu söyledi

ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkan Yardımcısı Liu He, Beyaz Saray'da düzenlenen törenle ABD-Çin birinci faz ticaret anlaşmasına imza attı. 

Trump, Beyaz Saray'da canlı yayında düzenlenen törendeki konuşmasında, anlaşmanın dönüm noktası olduğunu ifade etti.

"Bugün Çin ile daha önce atılmamış çok önemli bir adımı atarak birinci faz ticaret anlaşmasını imzalıyoruz. Bu daha önceki herhangi bir anlaşmadan çok daha büyük." açıklamasını yapan Trump, yakın gelecekte Çin'e gideceğini de aktardı.

Trump, ikinci faz anlaşma için çalışmalara başladıklarını ancak üçüncü faz gibi bir sürecin söz konusu olmadığını vurguladı.

ABD'DEN 200 MİLYAR DOLARLIK ÜRÜN ALACAK

Bloomberg'de yer alan habere göre imzalanan 'Birinci Faz' ticaret anlaşması gereği Çin, ABD'den 2021 yılına kadar 200 milyar dolarlık ticari ürün almayı kabul etti. Çin bu kapsamda 77,7 milyar dolarlık sanayi ürünü(Bu 77,7 milyar doların içinde otomobil, otomobil parçaları, uçak, tarım makineleri ve tıbbi cihazlar yer alıyor.), 52,4 milyar dolarlık enerji, 37,9 milyar dolarlık hizmet ve 32 milyar dolarlık da tarımsal ürünler alacak. 

Böylece Trump'ın seçim döneminde vaat ettiği 40-50 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı hedefine yaklaşmış olacak. ABD Başkanı Donald Trump, Çin'le henüz çözülmemiş sorunları halletmek için daha fazla görüşmeye ihtiyaç olduğunu kabul etmesine rağmen anlaşmayı kendi yönetiminin ticaret politikası çerçevesinde ABD ekonomisi için bir kazanım olarak nitelendirdi.

NADİR ELEMENT ALACAK


Çin, ticaret anlaşmasının bir parçası olarak ABD'den nadir metal satın alacak

Çin, Çarşamba günü imzalanan ilk ticaret anlaşmasının bir parçası olarak ABD'den 2 tür nadir metal almayı kabul etti.

Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından Washington'da imzalanan anlaşma, Çin'e aydınlatma ve bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılan 17 nadir metalden skandiyum ve itriyum dahil yüzlerce ABD ürünü alımını hızlandırması için iki yıl süre veriyor.

Ancak gümrük vergilerinin çoğunun uygulanmaya devam etmesi beklendiği için birçok şirket müzakerelerin devam etmesi çağrısı yaptı. ABD İmalat birliği başkanı Scott Paul attığı tweet'te "Gümrük vergileri halen duruyor. Fabrikalarımız ve çalışanlarımız yine unutuldu." dedi.

ABD VE ÇİN TİCARET SAVAŞI

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, ABD Başkanı Trump'ın Mart 2018'de Çin'den ithal edilen bazı ürünlere yaptığı ilave tarifelerle başlamıştı.

Ticaret savaşı, soya fasulyesinden otomotiv parçalarına, teknoloji şirketlerinden Çin'in teknolojide yerlileşme programı "Made in China 2025" ve kilit öneme sahip teknolojilerin üretilmesinde rol alan nadir elementlerin koz olarak taraflar arasında kullanılmasına kadar genişlemişti.

Çin Başbakan Yardımcısı Liu Hı'nın "başmüzakereci" sıfatıyla katıldığı toplantılarda, iki taraftan heyetin Washington-Pekin-Şanghay hattında adeta mekik dokuması ve 13 tur toplantı yapmasına karşın sonuç alınamamıştı.

Çin Ticaret Bakanlığı, ay başında ABD ile ticaret savaşı kapsamında gelen ilave vergilerin kademeli indirilmesi için anlaştıklarını duyurmuştu.

Trump ticaret anlaşması