ABD Senato Komitesi CFTC’ye kripto düzenleyicisi yetkisi veren tasarıyı sundu

Ekonomi haberleri
ABD Senato Komitesi CFTC’ye kripto düzenleyicisi yetkisi veren tasarıyı sundu

ABD Senatosu Tarım Komitesi, bugün denetimi altında bulunan Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonuna (CFTC) emtia yasasını kapsayacak şekilde kripto para işlemleri üzerinde "münhasır yargı yetkisi" verecek bir yasa tasarısı sundu.

İnvesting.com'da yer alan habere göre, ABD Senatosu Tarım Komitesi, bugün denetimi altında bulunan Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonuna (CFTC) emtia yasasını kapsayacak şekilde kripto para işlemleri üzerinde "münhasır yargı yetkisi" verecek bir yasa tasarısı sundu.

2022 yılı Dijital Emtia Tüketici Koruma Yasası, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların, menkul kıymet özelliği taşımadığı ve dijital emtia olarak tanımlandığını gösterirken CFTC'ye hem dijital emtia işlemlerini denetleme hem de tescil yetkisi veriyor.

ABD’de faaliyet gösteren kripto şirketleri ise uzun zamandır bir netlik talep ederken hangi kuruma tabi olduklarının belirlenmesi için baskı yapıyor. Mevcut tasarı ise CFTC’ye dijital emtia tanımıyla kısmi yetki verirken SEC için de yetki alanı oluşturulması konusunda tartışmalar sürüyor.

SEC, kripto para düzenlemelerinde etkin rol oynamak için ısrarını sürdürüyor

ABD Senatosuna sunulan tasarı, büyük çoğunlukla dijital emtia aracılarının geleneksel piyasalardaki şirketlere benzer yasalara tabi olmasına yönelik bir çalışma olarak görülüyor. Şu anda, çoğu kripto para borsası, kayıt veya gözetim için net bir devlet kurumuna bağlı olmaksızın eyalet düzeyinde düzenleniyor. 

SEC ise kripto varlıkların çoğunu dijital menkul kıymet olarak görürken bu kripto varlıkları listeleyen kripto borsalarının, ulusal menkul kıymet borsaları olarak değerlendirilmesi konusunda ısrarını sürdürüyor.

CFTC başkanı Rostin Behnam, yakın zamanda yaptığı açıklamada kurumunun kripto para piyasaları için birincil spot piyasa düzenleyicisi olması gerektiği fikrini sundu.

Tasarıyı sunan Senato Komitesi, CFTC'yi bu yılın başında dijital varlıklar hakkında daha fazla rehberlik sağlamasını istemişti. Komite ayrıca Şubat ayında konuyla ilgili olarak CFTC Başkanı’nın yanı sıra FTX kurucusu Sam Bankman-Fried, Dijital Ticaret Odası'nın kurucusu Perianne Boring, Global Blockchain İş Konseyi CEO'su Sandra Ro ve Pennsylvania Üniversitesi Profesörü Kevin Werbach gibi endüstri uzmanlarının görüşlerine başvurdu.

 

Kaynak: Haber Global TV

ABD Senatosu Meclis ABD