ABD Rus elmasını istemeyince Hindistan atölyeleri boş kaldı
ABD'nin Rusya'dan değerli taş alımını durdurması, dünyanın en büyük elmas atölyelerinin bulunduğu Hindistan'ı zor durumda bıraktı. Birleşik Devletler, Hindistan üzerinden olsa dahi Rusya'dan gelen pırlantaları kullanmak istemiyor.
Ukrayna savaşı başladığından beri batılı ülkeler Rusya'ya birçok yaptırım uyguladı. Bunlardan biri de Rusya'dan çıkarılan değerli taşların ithalatına yasak getirilmesi.
Rusya, 1.1 milyar karatlık elmas rezervi ile dünya rezervlerinin yarısından fazlasını elinde tutuyor. Ardından gelen Botswana, Kongo, Avustralya ve Güney Afrika gibi ülkelerin rezervlerinin toplamı Rusya kadar etmiyor.
Rus madencilik devi Alrosa PJSC, dünyadaki mücevhere dönüşecek elmasların yaklaşık üçte birini sağlıyor. Şirkete yönelik ABD yaptırımları sektörde paniğe neden oluyor. Tiffany & Co.'dan Signet Jewelers Ltd.'ye kadar mücevherat firmaları, Rus elmaslarının satışını durdurma planlarını açıkladılar.
Bu karar, elmas parlatma atölyelerinin bulunduğu Hindistan, elmas ticaretinin merkez ülkelerinden Belçika ve New York kentindeki ışıltılı kuyumcuları ile ünlü ABD gibi ülkeleri zora soktu.
YAPTIRIMLAR HİNDİSTAN EKONOMİSİNİ ETKİLEYEBİLİR
Hindistan'ın Surat kentinde yaklaşık 5000 elmas parlatma ve işleme atölyesi bulunuyor. Bu atölyelerde çalışanlar ayda 450 dolar maaş (Yaklaşık 7 bin lira) alıyor. Hatta işlerin yoğun olduğu dönemde parlatma işleri sokaklara taşıyor, serilmiş çarşaflar üzerinde bu işleri yapanlar bile görülebiliyor.
36 milyar dolar ile mücevherat ihracatı Hindistan'ın en büyük 3. ihracat kalemi. Ancak şimdi Surat'daki atölyelerde sessizlik hakim. Geçtiğimiz yıl bu zamanlar atölyeler durmadan çalışırken, şimdi işçiler oturup çay içiyorlar.
Aslında Hintli atölyeler savaş öncesi Haziran ortasına kadar elmas stoğu yapmışlardı. Yaptırımlar savaş çıktıktan sonrasını kapsadığı için bu stok tükenene kadar atölyeler çalışabilirdi. Ancak ABD'li müşterilerin Rus taşları almak istememesi üzerine işler durdu. Sektörün de geleceği belirsiz. Üstelik Mart'tan bu yana üretimdeki düşüş nedeniyle fiyatlar yüzde 20 artmış durumda.
Hindistan'ın Mücevher ve Mücevherat İhracatını Geliştirme Konseyi başkan yardımcısı Vipul Shah, “Elmaslar, açığı kapatmak için başka bir ülkeden alınabilecek petrol gibi değildir” dedi ve ekledi: “Başka bir yerde yeni maden çıkmıyor. Bağımlılığımız çok büyük.”
Bu durum Hindistan ekonomisinde ilk çeyrekte 2,5 milyar dolarlık bir kayıp da yaratabilir. Yıllık mücevherat satışlarının da yüzde 10 düşmesi bekleniyor.
SWIFT ETKİSİ...
Ayrıca yaptırımlar Hindistan'ı da zor durumda bırakıyor. Hindistan Rusya'ya tam manasıyla bağımlı bir ülke. Elmas ticaretinin yanı sıra Rusya'nın en çok silah ihraç ettiği ülke konumunda.
Rusya'nın global bankacılık ağından (SWIFT) çıkarılması Hindistan ile Rusya arasındaki elmas ticaretine en büyük darbelerden biri vurdu. Hindistanlı yetkililer, Rus madencilik devi Alrosa yöneticileri ile görüşerek Rus bankalarının kendilerine ruble yatırması ve bu paranın Hindistan para birimi rupi'ye çevrilmesi planı üzerinde çalışıyor.
Ancak bu plan yüzünden Hindistan, ABD'nin tepkisini çekmekten de çekiniyor. Zira Hindistan'ın tarihi rakibi Çin ile çatışmaların arttığı bir dönemde ABD, Hindistan'ı yalnız bırakabilir.
Singapur Ulusal Üniversitesi'nde Güney Asya araştırmalarında kıdemli bir araştırma görevlisi olan Amitendu Palit, Hindistan'ın "Rusya yanlısı ve karşıtı tutumları" yönetmede "zor, karmaşık bir dengeleme eylemi" ile karşı karşıya olduğunu söylüyor. Palit, "Çatışma uzun süre devam ederse, zorlukların artması muhtemel" diyor ve ekliyor: “Ticaretin Rusya'dan uzaklaşması için Hindistan üzerinde üstü kapalı bir baskı olacak.”
Amerikan ticaret sekreteri Gina Raimondo, bir ruble-rupi düzenlemesini "Başkan Putin'in savaşını finanse etmek, körüklemek ve ona yardım etmek"e benzeterek Hindistan'a mesaj vermişti.
ABD'Lİ KUYUMCULAR DA ETKİLENİYOR
Öte yandan ABD'deki kuyumcular da yaptırımlardan etkileniyor. Pandemi kısıtlamaların olmadığı bu yaz ABD'de 2,5 milyon düğün yapılması bekleniyordu. Bu rakam ABD için bir rekor. Ancak üretimdeki düşüş, satıcıları kara kara düşündürüyor.
ABD'deki Leon Diamond'da danışman olan Avi Davidoff, müşterilerin arada Rusya'dan taş gelip gelmediğini sorduğunu söylüyor ve ekliyor: "Ancak ilgi, 'Blood Diamonds'ın (Afrika çatışma bölgelerindeki madenlere odaklanılan Hollywood filmi) yayınlanmasından sonra ki dönemden bile az." diyor. Dünyanın en büyük elmas üreticilerinden Londra merkezli De Beers ise, 2024'ten önce üretimi artırmanın imkansız olduğunu vurguladı.
Kaynaklar: Bloomberg, Mining.com
Kaynak: Web Özel