Enflasyon raporu sonrası TL değer kazanıyor

Ekonomi haberleri Enflasyon Raporu Enflasyon
Enflasyon raporu sonrası TL değer kazanıyor

Bugüne 32,28 TL'den başlayan dolar kuru TCMB'nin 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 38'e çıkarması ve enflasyon ile mücadeleye vurguları sayesinde 32.22 TL'ye kadar geriledi.

Bugüne 32,28 TL'den başlayan dolar kuru TCMB'nin 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 38'e çıkarması ve enflasyon ile mücadeleye vurguları sayesinde 32.22 TL'ye kadar geriledi. Euro/TL ise 34,64 TL'ye kadar geriledi. 

TCMB 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36'dan yüzde 38'e çıkardı. TCMB Başkanı Fatih Karahan enflasyon ile mücadeleye vurgu yaptı ve enflasyon görünümünde bozulmanın görülmesi halinde parasal sıkılığı artıracaklarını söyledi. Karahan, son verilerin TL'ye olan talebin arttığını gösterdiğini söyledi. Dövizden TL'ye geçişin hızlandığını söyleyen Karahan "Son sekiz ayda TL mevduatın payı yüzde 32'den yüzde 44'e çıkarken, KKM'nin payı yüzde 26'dan yüzde 14'e geriledi." dedi. Karahan "KKM'de kalan kısmın da TL'ye geçecek şekilde ilerlemesini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı. 

Haber akışı Türk Lirası lehine gelişmeye devam ediyor.

Türkiye'nin risk primi (CDS) Şubat 2021'den en düşük seviyeye 281,75 puana indi. TL varlıklarına ilginin artması ve Türkiye ekonomisine ilişkin belirsizliklerin azalması CDS'nin düşüşünde etkili oldu. Geçtiğimiz hafta da ABD'li yatırım bankası TL lehine uzun pozisyon önermişti. Öte yandan bankaların yabancılarla swap(döviz-TL takası) yapma limitlerinin artırılması gündeme geldi. Söz konusu limit kısıtlaması 2018'deki döviz krizini azaltmak adına getirilmişti. 

Türk Lirası 22 Nisan'dan bu yana dolar karşısında yüzde 1 değer kazandı. 

 

Öte yandan bugün bankacılık verileri açıklanacak. TCMB'nin rezervlerinin artış sergilemesi bekleniyor. Geçtiğimiz gün Reuters'de yer alan habere göre TCMB'nin 11 milyar dolarlık döviz alımı gerçekleştirdiği hesaplandı.