Enflasyon sonrası kurlar yükselişte!

Ekonomi haberleri abd doları TCMB TÜİK
Enflasyon sonrası kurlar yükselişte!

Beklentilerin altında kalan enflasyon sonrasında dolar ve euro'daki artış hızlandı. Bugüne 25,99'dan başlayan dolar kuru 26,08 TL'ye ulaşırken, Euro 28,47 TL'ye yükseldi.

TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici Fiyatları Endeksi(TÜFE) haziran ayında aylık yüzde 3,92, yıllık ise yüzde 38,21 olarak gerçekleşti. Böylece enflasyon beklentilerin altında gerçekleşti. Aylık bazda beklentiler yüzde 4,02 düzeyindeydi. Bu rakam enflasyonda son 18 ayın en düşük seviyesini ifade ediyor.

6 aylık enflasyon ise yüzde 19,77 oldu. 

Beklentilerin altında kalan enflasyon rakamları sonrasında dolar ve euro'daki yükseliş hızlandı. Dolar 26,08 TL'ye yükselirken, Euro ise 28,47 TL'ye yükseldi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), PPK(Para Politikası Kurulu)özetini önceki gün yayınladı. TCMB'nin yayınladığı özette, yeni dönem para politikasının önceliğinin enflasyon olduğu bir kez daha vurgulandı.

Özette, bir önceki para politikasının enflasyondaki yüzde 5 hedefini tutturmaktan çok uzak olduğu vurgulanırken, kurulun PPK toplantısı öncesinde makroekonomik ve finansal koşulları analiz ettiğini ve yapılan tespit sonucunda enflasyon görünümünün yeni adımlar atılmasını gerekli kıldığı ifade edildi.

Merkez Bankası; yeni dönem para politikasında başlayan sıkılaşmanın, enflasyonda belirgin bir iyileşme görülene kadar süreceğini belirtti. 

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçtiğimiz hafta bankacılarla gerçekleştirdiği toplantıda, yeni dönemde önceliğin enflasyon ile mücadele olduğunu vurguladı. 

Para politikasındaki sadeleşmenin ise kademeli olarak gerçekleşeceği ifade edildi. TCMB, politika faizini yüzde 15'e çıkardıktan sonra "Liralaşma" politikasını hafifletmeye gidildi. Ancak tamamen terk etmedi. Sadeleştirme politikası kapsamında ilk adım olarak menkul kıymet tesis oranının yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmesine karar verildiğini duyurdu. 

Bloomberg'de yer alan habere göre, önceki gün kamu bankaları dolar satışıyla kuru dizginlemeye çalıştı. Ancak kimi kaynaklara göre bu satış KKM dönüşlerini karşılamak için gerçekleştirildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam kabine toplantısı sonrasında KKM'nin uzatıldığını ve vergi istisnasını da devam ettireceklerini söyledi. Geçtiğimiz günlerde de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Rasyonel politikalara dönüş kademeli olarak devam edecek. Kur Korumalı Mevduat’ta stopaj desteğini yıl sonuna kadar uzatıyoruz" açıklamasını yapmıştı.

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları borsalar