Enflasyon sonrası dolar ve euro'da son durum

Ekonomi haberleri
Enflasyon sonrası dolar ve euro'da son durum

Fed'in 50 baz puanlık faiz artırımının ardından 14.80'in altına gerileyen dolar kuru beklentileri aşan nisan ayı enflasyon rakamları sonrasında yükselişini hızlandırarak 14.83'e ulaştı

Dolar/TL kuru Fed sonrası ilk iş gününe 14,7532 TL'den başladı. Euro ise 15,6581 TL'den başladı. 

ABD Merkez Bankası Fed, mayıs ayı politika faizini 50 baz puan artırdı. Bu karar piyasaların beklediği bir artış oranıydı. Fed Başkanı Jerome Powell, karar sonrası yaptığı basın toplantısında resesyona izin vermeyeceklerini söyleyerek piyasalara güvercin mesajı verdi. Bu mesajla dolar kuru küresel para birimleri karşısında gerilemeye başladı.

Doların küresel para birimleri karşısındaki gücünü gösteren DXY endeksi 103.582 seviyesinden gerileyerek 102.456 seviyesine kadar düştü. 

Basın toplantısında ABD'de enflasyonun yüksek olduğunu belirten Powell, "Faiz artırımından memnun değiliz, ancak fiyat istikrarını sağlamamız gerekli. Ekonomide hiçbir şey bir resesyona işaret etmiyor. Resesyona yol açmadan istikrarı sağlama konusunda iyi bir şansımız var." dedi. Bu mesaj piyasalara can suyu oldu. ABD endeksleri yüzde 3'ü aşan yükselişlerle günü kapattı. 

Bugün içerde ise Nisan ayı enflasyon rakamları açıklanacak. TÜİK'in saat 10'da açıklayacağı nisan ayı enflasyon rakamının yüzde 6 civarında gelmesi bekleniyor. 

ENFLASYON SONRASI DOLAR VE EURO YÜKSELİŞE GEÇTİ

TÜİK nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Nisan ayında enflasyon aylık yüzde 7.25, yıllık yüzde 69.97 oldu. Gıda enflasyonu ise yıllık yüzde 90'a yaklaştı. Bu rakamların ardından dolar ve euro kurları yükselişe geçti.

Bugüne 14.75 seviyesinden başlayan dolar kuru enflasyon rakamları sonrasında yükselişini hızlandırarak 14.83'e kadar yükseldi. Euro ise 15.75'e kadar çıktı. 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz