Enflasyonun ardından dolarda son durum

Ekonomi haberleri

Dolar küresel para birimleri karşısında krallığını sürmeye devam ediyor. Cuma günü açıklanan ve beklentilere paralel gelen tarım dışı istihdamın ardından dolar endeksi 110'u aşarken, Dolar/TL kuru açıklanan enflasyon rakamlarının ardından 18.22 TL'ye kadar çıktı!

Dolar küresel para birimleri karşısında krallığını sürmeye devam ediyor. Cuma günü açıklanan ve beklentilere paralel gelen tarım dışı istihdamın ardından dolar endeksi 110'u aşarken, Dolar/TL kuru da 18.20'den başlarken açıklanan enflasyon rakamlarının ardından 18.22 TL'yi aştı. Euro/TL kuru da Euro bölgesindeki enerji krizinin etkisiyle 18.05'e kadar geriledi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 4 Eylül tarihli Resmi Gazete'de 2023- 2024 Orta Vadeli Programı yayınladı. Programda Türkiye ekonomisinin 2022 ve  2023'te yüzde 5 büyüyeceği hesaplanırken, dolar kuru ise 2022 için ortalama dolar kuru 16,62 TL olarak belirlendi. 2023 için ise tahmin 21,53 TL olarak güncellendi. 

OVP'de TL'nin güçlendirilmesine yönelik hedeflerde yer aldı. Buna göre, finans hizmetlerinin TL ile yapılmasının özendirilmesi, TL mevduatın artırılması, ödemeler için Kamu Ödeme Geçidi ve Açık Bankacılık projelerinin tamamlanması gibi hedefler yer aldı. Öte yandan FAST, TR Karekod ve TROY gibi sistemlerinin kullanımının artırılması hedeflendi. Dijital TL'nin ise yakında test çalışmalarının başlanmasının hedeflendiği belirtildi. 

Bugün içerde Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklanacak. TÜİK'in saat 10'da açıklayacağı enflasyonun Ağustos ayında aylık yüzde 2,27 artması bekleniyor. Anadolu Ajansı'nın anketine katılan ekonomistler, enflayonun yıllık yüzde 81,65'e yükselmesini bekliyor. Enflasyon temmuz ayında yüzde 2,37, yıllık ise yüzde 79,60 artış göstermişti. 

Fed Başkanı Powell'ın Jackson Hole kapanış konuşmasının küresel piyasalardaki etkisi sürüyor. Powell, piyasanın beklediğinin aksine şahin bir konuşma yaptı. Enflasyonu düşürmek için gereken adımların atılmaya devam edeceğini söyleyen Powell, eylül ayındaki faiz artırım adımının ise açıklanacak verilere bağlı olduğunu söyledi. Bu konuşmadan sonra küresel piyasalar ABD'den gelecek verilere kilitlenmişti. Geçtiğimiz  hafta cuma günü yayınlanan ve beklentilere paralel gelen tarım dışı istihdam verisinin ardından Fed'in faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri doları küresel para birimlerinin kralı ilan etmesini sağladı. 

Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü gösteren DXY Endeksi 110,215 ile 20 yılın zirvesine çıktı. Euro/dolar paritesi de parite olan 1'den iyice uzaklaşarak 0,9882'e geriledi. Euro/dolar paritesinin bu denli gerilemesinde Euro bölgesindeki enerji krizi başrol oynuyor. Öte yandan Rusya, Euro bölgesine verdiği gazda kesintilere gitti. 

Sterlin/dolar kuru 1980'lerdeki oranlarına gerileyerek 1,1449'a indi. 

Bu hafta perşembe günü ECB(Avrupa Merkez Bankası) politika faiz kararını açıklayacak.

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz Merkez Bankası enflasyon