Dolar yatay, enflasyon bekleniyor

Ekonomi haberleri
Dolar yatay, enflasyon bekleniyor

Dolar kuru yarın açıklanacak haziran ayı enflasyonu öncesinde yatay seyrediyor. Dolar bugüne 25,87 TL'den başlarken, euro ise 28,34 TL'den başladı.

Yarın açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamları öncesinde dolar kuru 26 TL'nin altında 25,87 TL'den başlarken, euro ise 28,34 TL'den başladı.

Enflasyonda beklentiler belli oldu. Hem Reuters hem de Anadolu Ajansı'nın düzenlediği anketlerde beklentiler enflasyonun aylık bazda yüzde 3,91 ila yüzde 4,84 artacağı yönünde gerçekleşti.

Yıllık enflasyonun ise yüzde 39,50 ila yüzde 38,20'ye gerilemesi bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), dün son PPK toplantısının özetini yayınladı. TCMB'nin yayınladığı özette yeni dönem para politikasının önceliğinin enflasyon olduğunu bir kez daha vurgulandı.

Bir önceki para politikasının enflasyondaki yüzde 5 hedefini tutturmaktan çok uzak olduğu vurgulanırken, kurulun PPK öncesinde makroekonomik ve finansal koşulları analiz ettiğini ve yapılan tespit sonucunda enflasyon görünümünün yeni adımlar atılmasını gerekli kıldığını belirtti.

Merkez Bankası, yeni dönem para politikasında başlayan sıkılaşmanın enflasyonda belirgin bir iyileşme görünene kadar süreceğini belirtti. 

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçtiğimiz hafta bankacılarla gerçekleştirdiği toplantıda yeni dönemde önceliğin enflasyon ile mücadele olduğunu vurguladı. 

Para politikasındaki sadeleşmenin ise kademeli olarak gerçekleşeceği vurgulandı. TCMB, politika faizini yüzde 15'e çıkardıktan sonra "Liralaşma" politikasını hafifletmeye başlattı. Ancak tamamen terketmedi.  Sadeleştirme politikası kapsamında ilk adım olarak menkul kıymet tesis oranının yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmesine karar verildiğini duyurdu. 

Bloomberg'de yer alan habere göre, dün kamu bankaları dolar satışıyla kuru dizginlemeye çalıştı. Ancak kimi kaynaklara göre bu satış KKM dönüşlerini karşılamak için gerçekleştirildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam kabine toplantısı sonrasında KKM'nin uzatıldığını ve vergi istisnasını da devam ettireceklerini söyledi. Geçtiğimiz günlerde de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Rasyonel politikalara dönüş kademeli olarak devam edecek. Kur Korumalı Mevduat’ta stopaj desteğini yıl sonuna kadar uzatıyoruz" açıklamasını yapmıştı.

Küresel piyasalarda bugün ABD piyasaları 4 Temmuz nedeniyle kapalı olacak. 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları bankacılık piyasalar