Tüm dünyanın gözü Fed'de!

Ekonomi haberleri
Tüm dünyanın gözü Fed'de!

Fed, bugün faiz kararını açıklayacak. Karar öncesinde dolar endeksi 20 yılın zirvesine çıkarken, ABD hazine tahvilleri yüzde 3'e kadar yükseldi! Dolar/TL ise sakin

Fed bugün 2000 yılından beri en yüksek faiz artışına hazırlanıyor. Fed'in bugün 50 baz puan faiz artırması bekleniyor. Bunun yanında sıkılaştırmaya ilişkin detayları da bu akşam açıklanması bekleniyor. 

Bu beklentiler piyasalar tarafından fiyatlanıyor. Doların küresel para birimleri karşısındaki gücünü gösteren DXY endeksi 20 yılın zirvesine çıkarken, ABD'nin 10 yıllık tahvilleri yüzde 3'e kadar yükseldi. 

Powell, Fed'deki birçok kişinin bir veya birden fazla kez 50 baz puanlık faiz artışının uygun olacağına inandığını belirterek, "Yüzde 2'lik enflasyona geri gelmek için araçlarımızı kullanmaya kararlıyız." ifadesini kullanmıştı.

Enflasyonun halihazırda çok yüksek ve para politikasının ise eskiye göre hala daha destekleyici olduğuna işaret eden Powell, biraz daha hızlı hareket etmenin uygun olduğunu kaydetmişti.

ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisi 3 yılın ardından ilk kez yüzde 3'ün üzerine tırmandı, ardından yüzde 2.99'a geriledi. 10 yıllık faiz sene başında yüzde 1.51 seviyesindeydi. Yani tahvil getirisinde Fed'e yönelik beklentilerin etkisiyle yüzde 100'e yakın bir artış yaşandı.

Doların küresel para birimleri karşısındaki gücünü gösteren DXY endeksi 104'ü görerek 20 yılın zirvesine çıkarken, karar öncesinde yatay seviyede 103,48 puanda seyrediyor. 

DOLAR/TL KURU YÜKSELDİ

Piyasaların bayram dolayısıyla kapalı olduğu günlerde Dolar/TL kuru yükseliş sergiledi. 29 Nisan'da 14.82'ye kadar çıkan kur ardından 14.90'a kadar çıksa da bu seviyelerde kalıcı olamayarak 14.80 TL'ye kadar geriledi. Bugün de Fed öncesi 14.82 TL seviyesinden işlem görüyor. 

Kaynak: Haber Global TV

altın FED faiz tahvil