3 kamu bankasının faiz indirimi kararının ardından emlakçılardan dikkat çeken açıklama: Konut satışları artabilir

Halkbank Ziraat Bankası Vakıfbank
3 kamu bankasının faiz indirimi kararının ardından emlakçılardan dikkat çeken açıklama: Konut satışları artabilir

3 kamu bankasının faiz indirimi kararının ardından İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "Konut satışlarında hareketlilik yaşanabilir. Ancak şu an faizler hala yüksek" dedi. Aşa, kiralık evlere ilişkin ise "Yangın sönmüş durumda. Önümüzdeki günlerde daha da düzelecek" şeklinde konuştu.

Kamu bankaları Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası ortak bir açıklama yayınlayarak kredi faiz oranlarında indirim yapıldığını açıkladı. Söz konusu indirimler ticari ve konut kredileri kapsıyor. Tüketici kredisi kapsam dışında bırakıldı.

Kamu bankaları ticari ve konut kredilerinde 200 baz puanlık indirime gitti. Söz konusu indirim TCMB'nin 200 baz puanlık indirimin ardından geldi.

3 kamu bankasının faiz indirimi kararının ardından emlakçılardan dikkat çeken açıklama: Konut satışları artabilir - Resim : 1

"FAİZ İNDİRİMİ KONUT SATIŞLARINA ETKİ EDEBİLİR"

3 kamu bankasının faiz indirimi kararının ardından İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak'a yapmış olduğu açıklamada "2019'un sonunda da 0.98 faiz uygulandı. 2020'de ise 0.64 uygulanmıştı. Oldukça da etkili olmuştu. Şu an öyle bir beklenti hakim. Ancak fiyatlar yine de cazip değil. Cazip olmayan bir yerde nasıl etkili olur? Sıfır daire bulmak hem güç hem de fiyatları yüksek. Dünyada Mortgage faizinde bile en yüksek rakam yıllık yüzde sekiz. Bizde ise bakıldığında yüzde 15. Yani iki misli. 20-25 yıllık binalardaki daire fiyatları ortalamalara göre 600-700 bin TL. Bu fiyatlardaki dairelerde önümüzdeki günlerde hareketlilik yaşanabilir. Orta sınıf diye tabir ettiğimiz kesime bu fiyatlar cazip gelebilir. Bu nedenle konut satışlarında artış olabilir." dedi.

 

KİRALARDA DÜŞÜŞ YAŞANIR MI?

Aşa sözlerine şöyle devam etti: 

"Kiralarda ortalık biraz da olsa sakinleşti. Yavaş yavaş kıtlık dönemi tablosu azaldı. Yine fiyatlar yüksek, ev yok ama bir ay öncesine bakıldığında yangın sönmüş gibi. Yılbaşından sonra piyasalar yine normale döner. 2022'de bu dalgalanmalar sürer ancak 2023'ten sonra fiyatlar düşebilir. Çünkü binlerce ev yapım aşamasında. Alanlar kendi evine geçecek, bulunduğu ev boşalacak. Hemen çözüm değil ama son 2-3 ay dönemindeki yaşanan sıkıntılar azalacak. Biraz daha makul hale gelecek."

3 kamu bankasının faiz indirimi kararının ardından emlakçılardan dikkat çeken açıklama: Konut satışları artabilir - Resim : 3

 

Kaynak: Haber Global TV

ev kiraları kamu bankaları faiz indirimi şifa kaymak Halkbank İstanbul