Dolar soluklanıyor, euro düşüşe devam ediyor

Ekonomi haberleri
Dolar soluklanıyor, euro düşüşe devam ediyor

Dolar, Fed'in faiz artırması ve şahin tutumunun ardından küresel para birimleri karşısında güç kazandı. Bugün ise yükselişine ara vererek Mayıs 2002'de zirvesinden biraz da olsa geriledi. Dolar/TL kuru da bugüne 18,4583 TL seviyesinden başladı. Euro/TL ise 17.78 TL'den başladı

Döviz kurları yurtiçinde herhangi bir önemli verinin bulunmadığı güne sakin başladı. Sakin başlamasının nedenlerinden biri de doların yükselişine ara vermesi. Dolar bugüne 18.45 TL'den başlarken, Euro 17.78 TL'den başladı. 

Dolar, küresel para birimleri karşısındaki yükselişine bugün ara verdi. Doların 6 başlıca para birimi karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi  114.58 ile Mayıs 2002'deki zirvesinden gerileyerek 113,662'a kadar indi. 

Euro ise Avrupa Birliği bölgesindeki enerji ve enflasyon krizinin etkileriyle kan kaybetmeye devam ediyor. Euro'nun TL karşısındaki kaybı 13 eylülden beri yüzde 4,35 oldu. 

Öte yandan dün küresel piyasalarda "Black Wednesday" benzeri bir gün yaşandı. Adı da Sterlin krizi. Yeni seçilen ingiliz hükümetinin resesyon endişelerine karşı çıkardığı vergi indirimi paketi sterlini dolar karşısında 35 yılın da dibine itti. Sterlin/dolar kuru dün sabah saatlerinde 1.035'e kadar geriledi. Bu seviye son olarak 1985 yılında görülmüştü. Sterlinin değer kaybı ingilizler için tüketim ürünleri ve enerji maliyetleri açısından daha fazla yük olduğundan ötürü piyasalarda panik başladı. Londra semalarında İngiltere Merkez Bankası'nın müdahalede bulunacağı spekülasyonları yayıldı. Bu spekülasyonların ardından sterlin dolar karşısında 35 yılın dibinden çıkarak 1.0770'e kadar yükseldi. 

İngiltere Merkez Bankası, Londra piyasaları kapandıktan sonra piyasaların beklediği açıklamayı yaptı. İngiltere Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada BOE(Bank of England)'nin gerekirse faiz oranlarını artırmaya tereddüt etmeyeceğini ve piyasaları "yakından" izlediği ifade edildi.

Sterlin/TL kuru ise 19,8758 TL'de bulunuyor. 

Bugün piyasalarda önemli veri bulunmuyor. Dışarda ise ABD dayanıklı mal siparişleri ve sterlin izlenmeye devam edilecek. 

samet.cambaz@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz sterlin TL