Dolar Fed'i bekliyor

Ekonomi haberleri

Yarın açıklanacak olan Fed'in faiz kararı öncesinde salı gününe dolar kuru 17,8398 TL'de başladı. Euro ise 18,2489 TL'de başladı.

Piyasalar yarın açıklanacak Fed'in faiz kararını beklerken dolar salı gününe 17,8398 TL'de başladı. Euro ise 18,2489 TL'de başladı.

Dolar, Fed öncesi sakin seyirde seyrediyor.

Geçtiğimiz hafta TCMB'nin politika faizini yüzde 14'te sabit bırakmasının ardından dolar ve euro kurlarındaki yükselişler hızlandı. TCMB'nin faiz kararı ile aynı gün Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 0.50 baz puan artırmasıyla euro'daki yükseliş hızlanarak arttı. 

ECB'nin faiz artırımından sonra gözler Fed'e çevrildi. ABD Merkez Bankası 27 Temmuz Çarşamba günü TSİ saat 21'de açıklayacak. Fed haziranda politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 1.75'e yükseltmişti. Bu karar 1994'ten beri en hızlı faiz artışı olmuştu.

Piyasalar Fed'den 75 baz puan artırım beklemekle birlikte çeşitli anketler analistlerin yüzde 80 oranında 100 baz puan faiz beklediğini gösteriyor. ABD'de enflasyon haziranda yüzde 9,1 ile 1981 yılından beri en yüksek seviyede bulunuyor. Gelen yüksek enflasyonda benzin ve gıdadayaşanan çift haneli yüksek fiyat artışları etkili oldu.

Hem başkan Biden, hem de Hazine Bakanı Yellen ABD'de enflasyonun çok yüksek olduğunu ifade etti. 

Bu gelişmeler ışığında doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen dolar endeksi bugün 106,26'da seyrediyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün TRT'de katıldığı programda enflasyonla ilgili olarak "Hayat pahalılığının yükünü azaltmak için adımlar atıyoruz. Yapmış olduğumuz bu düzenlemelerin enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip ediyoruz. Yıllık enflasyonda düşüşü önümüzdeki şubat-mart itibarıyla belirgin bir şekilde görmeye başlarız." açıklamasında bulundu.

İçerde gözler Perşembe günü TCMB'nin açıklayacağı 2022 2. çeyrek enflasyon raporunda olacak. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ayrıca cuma günü İSO toplantısına katılarak açıklamalarda bulunacak. 

 

Kaynak: Haber Global TV

ekonomi haberleri