Dolar ve euro'da dalgalanma

Ekonomi haberleri

Yeni haftaya 17.77'den başlayan dolar kurunda yükseliş sürüyor. Dolar 2022 yılının zirvesi 17.85'i aşarken, Euro/TL kuru da 18,139 TL'den başladığı günde 18.30'a kadar yükseliş sergiledi. Dolar kuru geçtiğimiz haftayı 17.73'ten kapatmıştı. Bu hafta gözler Fed'de olacak.

Yeni haftaya 17.77'den başlayan dolar kurunda yükseliş sürüyor. Dolar 2022 yılının zirvesi 17.85'i aşarken, Euro/TL kuru da 18,139 TL'den başladığı günde 18.30'a kadar yükseliş sergiledi.

Dolar kuru geçtiğimiz haftayı 17.73'ten kapatmıştı. Bu hafta gözler Fed'de olacak.

Geçtiğimiz hafta döviz kurları hem TCMB hem de Avrupa Merkez Bankası(ECB)'nın faiz kararlarıyla dalgalı seyretti.

TCMB politika faizini yüzde 14'te sabit bıraktı. TCMB'nin karar metninde liralaşma vurgusu yinelendi. TCMB'nin kararı beklentiler dahilinde olduğundan TL varlıklarında herhangi bir dalgalanma gözlenmezken, ECB'nin kararıyla Euro/TL'deki dalgalanma arttı. Zira ECB 11 yıl aradan sonra tarihi zirvelerde gezinen Avrupa enflasyonunu dizginlemek için sıkılaştırmaya gitti. ECB yüzde 0 olan politika faizini yüzde 0.25 beklentilerin de üstünde yüzde 0.50 artırdı.

Kararın ardından açıklama yapan ECB Başkanı Lagarde, kararın ardından yaptığı açıklamada düşük euronun AB enflasyonu için sorun olduğunu ve AB'de de enflasyonun beklentilerin üstünde yüksek olduğunu ifade etti. Lagarde, bundan sonraki toplantılarda kararları verilere bakarak vereceklerini söyledi.

Bunun ardından Euro/dolar paritesi 1 seviyelerinden 1.026'ya kadar yükseldi. Euro/dolar paritesi yeni haftaya ise 1,0203 seviyesinden başladı.

Bu hafta veri açısından yoğun geçecek olmakla birlikte piyasaların odaklanacağı en kritik gelişme ABD Merkez Bankası Fed'in 27 Temmuz Çarşamba günü TSİ saat 21'de açıklayacağı faiz kararı olacak. Fed haziranda politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 1.75'e yükseltmişti. Bu karar 1994'ten beri en hızlı faiz artışı olmuştu.

ABD'de enflasyon haziranda yüzde 9,1 ile 1981 yılından beri en yüksek seviyede bulunuyor. Gelen yüksek enflasyonda benzin ve gıdadayaşanan çift haneli yüksek fiyat artışları etkili oldu. 

Bu gelen veriler Fed'in enflasyonla mücadelede adımlarını sertleştirebileceği endişelerine neden oldu. Piyasa Fed'in yüzde 80 ihtimalle 100 baz puan faiz artışına gideceğini düşünüyor. 

Dolar endeksi 106,595 civarında seyrediyor.

İçerde ise bu hafta Reel Kesim Güven Endeksi, Kapasite kullanım oranı, turizm gelirleri ve dış ticaret dengesi açıklanacak. Öte yandan TCMB yılın 3. enflasyon raporunu açıklayacak. TCMB'nin enflasyon tahmini piyasaların odağında olacak. 

Bugün Reel Kesim Güven Endeksi ve kapasite kullanım oranları açıklanacak.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz