Dolar güne 18.60'ın üstünde başladı, Euro o seviyeyi de aştı

Ekonomi haberleri
Dolar güne 18.60'ın üstünde başladı, Euro o seviyeyi de aştı

Dolar bugüne 18.60 TL'den başladı. Bugüne 18.37 TL'den başlayan Euro/TL kuru saatler 16:38'i gösterdiğinde 18.50 TL'yi aştı

Dolar bugüne 18.60 TL'den başladı. Bugüne 18.37 TL'den başlayan Euro/TL kuru saatler 16:38'i gösterdiğinde 18.50 TL'yi aştı. Euro, Perşembe günü ECB'nin açıklayacağı faiz kararı öncesinde yükseliş sergiliyor.

Geçtiğimiz hafta TCMB politika faizinde büyük bir sürprize imza atarak 100 baz puan indirim beklentisinin üstünde 150 baz puan indirim yaptı. Böylece politika faizini yüzde 12'den 10.50'ye indirdi. TCMB'den yapılan açıklamada kasımda da benzer adımın atılmasının beklendiği ve ardından faiz döngüsünün son bulmasının beklendiği ifade edildi. TCMB'nin faiz indiriminin ardından ucuzlayacak kredilerin dolarizasyonu ve enflasyonu daha da fazla artırmasını önlemek için devlet kurumları bir bir önlemler alıyor. 

TCMB'den geçtiğimiz salı günü 'liralaşma' kapsamında yeni karar çıktı. Buna göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), liralaşma stratejisi kapsamında bankaların menkul kıymet tesis oranını yüzde 3'ten yüzde 5'e güncelledi. Bu karar, bankaların daha fazla TL tahvil almaya zorladığı için hazine tahvil getirileri geriliyor. 

Diğer bir önlem ise BDDK'nın cuma günü açıkladığı kredi sıkılaştırması kararı. Kredi kullanabilecek şirketler için daha önce 15 milyon TL olan yabancı para pozisyonu sınırı 10 milyon TL’ye indirildi. Daha önce “nakit pozisyonu aktif toplamı ya da 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanı yüzde 10’unu geçen” şirketlere uygulanan kredi sınırlaması ise yüzde 5 olarak güncellendi. Bu karar ile “nakdi ya da Dövizi bulunan şirketlere kredi aktarımının sınırlanması” yönündeki irade belirginleşmiş oldu. BDDK, nakiti bulunan şirketin nakiti üretime aktarmasını ve dövizi bozdurmasını istiyor. 

Küresel piyasalarda ise sıkılaştırmanın ABD büyümesini yavaşlattığı endişeleri doları diğer para birimleri karşısında zayıflatıyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, küresel gelişmelerin piyasa oynaklığını artırmasından dolayı finans sektörünü yakından takip ettiklerini belirterek, ülkede finansal risklerin gerçekleşebileceği bir ortam bulunduğu için dikkatli olduklarını ifade etti.

Euro ise perşembe günü açıklanacak ECB politika faizi öncesinde yükseliş sergiliyor. ECB'nin çift haneye çıkan euro enflasyonunu dizginlemek için yüzde 0.75 baz puan faiz artırımına gitmesi bekleniyor. 

Bugün içerde kapasite kullanım oranları ve reel kesim güven endeksleri açıklanacak. 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz