Dolarda son durum! Dolar euro'yu geçti!

Ekonomi haberleri

Dolar kuru geçtiğimiz hafta TCMB'nin hem sürpriz faiz kararı hem de ticari kredileri düzenlemeyi amaçlayan kararlarının ardından aştığı 18 TL'nin üstünde 18.10 TL seviyelerinde alıcı buluyor. Euro ise Euro bölgesinden gelen kötü haberlerin etkisiyle 17,9898 TL'den alıcı buluyor.

Dolar kuru geçtiğimiz hafta TCMB'nin hem sürpriz faiz kararı hem de ticari kredileri düzenlemeyi amaçlayan kararlarının ardından aştığı 18 TL'nin üstünde 18.10 TL seviyelerinde alıcı buluyor.

Euro ise Euro bölgesinden gelen kötü haberlerin etkisiyle 17,9898 TL'den alıcı buluyor. Dolara artan talep ve Euro'daki enerji krizinin etkisiyle Euro/dolar paritesi 1'inde altına inerek 0,9936'dan işlem görüyor. 

1 aya yakın süredir 17.93-17.96 arasında işlem gören dolar/TL paritesi TCMB'nin sürpriz 100 puanlık faiz indiriminin ardından 18 TL'yi aştı! TCMB, kararı "üretim desteklenmeli" şeklinde izah etti ve 100 puanlık faiz indiriminin yeterli olduğunu ifade etti.

TCMB faiz kararının ardından cuma günü ticari kredileri düzenleyen bir karar daha aldı. Buna göre faizi yüzde 22,85’i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38’i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90’ı kadar menkul kıymet tesis edilecek. TCMB, bankaların politika faizine uyumlu olarak hareket etmesini sağlamak istiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleşen kabine toplantısının ardından vatandaşlara TL mevduata dönün çağrısı yaptı. TCMB'nin faiz indirim kararına ilişkin olarak "Türkiye'nin ihtiyacı, faizi yükseltmek değil, yatırımı, istihdamı, üretimi ihracatı ve cari fazlayı artırmaktır." dedi. Vatandaşlara TL'ye dönmeleri çağrısını yapan Erdoğan "Vatandaşlarımızdan ve iş dünyamızdan tek ricam, kendi ülkelerine ve dolayısıyla kendi paralarına güvenmeleridir. Türkiye'nin yeniden, yarım asrı aşkın süredir oynanan oyunlarla sıcak para sömürgesi haline dönüştürülmesine rıza göstermeyeceğiz." ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, bütün dünyanın enflasyon belasıyla uğraştığını, Türkiye'de de enflasyon ile mücadelelerinin sürdüğünü açıkladı. 

Dolara yönelik küresel talep artmaya devam ediyor. Fed yetkililerinden "enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşıncaya kadar faiz artırılmalı" açıklamalarının ardından dolar endeksi 8 haftanın zirvesine çıktı. Euro/dolar paritesi de 1'in altına indi. Parite bugün 0,9935 seviyelerinde seyrediyor.

Doların küresel para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi de 8 haftanın zirvesinde 108.922'de seyrediyor. 

Yatırımcılar Jackson Hole'den çıkacak açıklamalara odaklandı. Fed yetkililerin karışık mesajlar vermesi beklense de yatırımcılar asıl olarak Cuma günü Fed Başkanı Powell'ın yapacağı konuşmaya odaklandı. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz