Dolar, Powell'ın konuşması öncesi sakin

Ekonomi haberleri
Dolar, Powell'ın konuşması öncesi sakin

Dolar kuru, Fed Başkanı Powell'ın yarın ve perşembe günü kongrede yapacağı sunumlar öncesinde sakin seyir izliyor. Dolar/TL kuru cuma gününden beri 17.33 TL civarındaki yatay seyrine devam ediyor. Bugüne de sınırlı düşüşle 17.31'den başladı

Dolar kuru, Fed Başkanı Powell'ın yarın ve perşembe günü kongrede yapacağı sunumlar öncesinde sakin seyir izliyor. Dolar/TL kuru cuma gününden beri 17.33 TL civarındaki yatay seyrine devam ediyor. Bugüne de sınırlı düşüşle 17.31'den başladı. Euro ise ECB Başkanı'nın şahin politika açıklamalarının da etkisiyle yükselişini sürdürüyor. ECB Başkanı Lagarde, Temmuz ve Eylül aylarında faiz artırımlarını işaret etti. Bu açıklamalarla yükselişini sürdüren euro bugüne 18,2229 TL'den başladı. 

Doların küresel para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi de Powell öncesi gerilemeye devam ediyor. DXY endeksi cuma gününden beri 104.787'den 104.162'e geriledi.

Fed Başkanı Jerome Powell, çarşamba ve perşembe günleri senatoda sunumlar gerçekleştirecek. Fed Başkanı'nın açıklamaları 2 ihtimalle değerlendiriliyor. Birincisi Fed'in para politikasına ilişkin belirsizlikleri ortadan kaldırması, ikincisi ise Fed Başkanı Powell'ın ABD enflasyonunu durdurmak için yapacaklarının resesyona yol açıp açmayacağı endişeleri. 

Öte yandan içerde ise yatırımcılar TCMB'nin perşembe günü açıklayacağı faiz kararına odaklandı. Küresel Merkez Bankaları, Fed'in ardından faiz artırım yarışına girerken, TCMB'nin Fed'in sert faiz artırım kararının sonrasındaki ilk toplantısında ne yapacağı merakla bekleniyor. TCMB'nin faiz kararı sonrasında açıklayacağı PPK metnindeki mesajlar da dikkatle izlenecek. 

TCMB, geçtiğimiz yıl eylül ayından aralık ayına kadar faizleri yüzde 19'dan yüzde 14'e çekmiş ve beklemeye geçmişti. TCMB, yaklaşık 5 aydır faizlere dokunmadı.

Piyasa, TCMB'nin politika faizini yüzde 14'te sabit bırakmasını bekliyor. 

 

Kaynak: Haber Global TV

ekonomi haberleri