Dolar için kritik gün geldi! Gözler 'Merkez'de!

Ekonomi haberleri
Dolar için kritik gün geldi! Gözler 'Merkez'de!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın(TCMB)faiz kararını açıklayacağı güne dolar kuru 27,02 TL'den başlarken, Euro ise 28,80 TL'den başladı. Gözler bugün saat 14:00'a kilitlendi...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın(TCMB)faiz kararını açıklayacağı güne dolar kuru 27,02 TL'den başlarken, Euro ise 28,80 TL'den başladı. 

TCMB bugün saat 14:00'da kritik faiz kararını açıklayacak. Anketlere katılan ekonomistler TCMB'nin politika faizini 500 baz puan artırım ile yüzde 30'a çıkarmasını bekliyor. 

9 Haziran'da TCMB Başkanlığına atanan Hafize Gaye Erkan, başkanlığındaki ilk toplantıda politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkarmıştı. Temmuz ayında yüzde 15'ten yüzde 17,5'a, Ağustos ayında da yüzde 17,50'den yüzde 25'e çıkardı. Böylece Hafize Gaye Erkan döneminde yüzde 16,5 oranında faiz artırımı gerçekleşti. 

ABD'de yatırımcılarla temaslar devam ediyor. Mehmet Şimşek liderliğindeki ekip Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uygulanan ekonomi politikalarına tam destek verdiğini söyledi. 

Fed küresel piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı. Fed politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 5.25 - yüzde 5.50 aralığında sabit tuttu ve parasal sıkılaştırma yanlısı vurgularına devam etti. 

Toplantı sonrasında konuşan Fed Başkanı Powell "Enflasyonu Fed'in yüzde 2 hedefine geri döndürmek için faiz oranlarının uygun seviyeye ulaştığına dair gerçekten ikna edici kanıtlar görmek istiyoruz" dedi. Fed yıl sonuna kadar bir faiz artışı daha gerçekleşebileceği mesajını verdi. 

Powell,  istihdamın güçlü olduğunu ve Fed'in 2025 sonuna kadar ekonomi faaliyetlerine zarar vermeden finansal koşulları sıkı tutabileceğine işaret etti.

"sıkılaştırma yanlısı güçlü mesajlar" sonrasında doların küresel para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi 104,680'den, 105,633'e yükseldi. ABD borsalarında ise hızlı satışlar yaşandı. Dolar/TL kurunda ise herhangi bir değişim yaşanmadı. 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan