2023 memur ve emekli maaş zammı belli oldu! Memur ve emekli enflasyon farkı ne kadar, ek zam olacak mı?

Ekonomi haberleri Zam

TÜİK'in aralık ayı enflasyonunu açıklamasıyla birlikte memur ve emeklilerin alacakları enflasyon farkı, ocak ayı zammı belli oldu. İşte 2023 yılı memur ve emekli maaşına yansıyacak olan enflasyon farkı...

TÜİK, aralık ayı enflasyonunu açıkladı. Bu veriyle birlikte 6 aylık enflasyon hesaplamasıyla, memur ve emeklilere verilecek 2023 zam oranı da belli oldu.

TÜİK'in verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 64,27, aylık yüzde 1,18 oldu.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI BELLİ OLDU

İlk hesaplamaya göre SSK ve Bağkur emeklisine 15.39 oranında zam yapılacak. Memur ve memur emeklisine ise ilk hesaba göre,  toplu sözleşme ve enflasyona göre, 16.47 zam yapılacak. 

ZAMLI MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK?

Memur, sözleşmeli ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak.

REFAH PAYI, EK ZAM OLMADAN EN DÜŞÜK EMEKLİ VE MEMUR MAAŞI NE KADAR OLDU?

En düşük emekli aylığı 2021 yılında 1500 TL idi. Geçen yıl ocak ayında 2 bin 500 TL’ye, temmuz ayında ise 3 bin 500 TL’ye çıkartıldı. Önümüzdeki günlerde kanun değişikliği ile bunun artırılması bekleniyor. En düşük işçi emekli maaşı 2000 öncesi ise 5,408 olacak. 

Bu verilere göre, en düşük memur maaşı 10 bin 606 lira oldu. En düşük emekli memur maaşı ise 7079 TL oldu.

En düşük hemşire maaşı 13 bin 77 TL'ye yükselirken, en düşük polis memuru maaşı 16 bin 12 TL oldu, en düşük öğretmen maaşı ise 14 bin 299 oldu.

En düşük esnaf emeklisi maaşı 4842 TL'ye yükseldi.

EK ZAM İÇİN GÖZLER HÜKÜMETTE

Öte yandan, enflasyonun yanı sıra memur ve emekliler refah payı, seyyanen zam gibi ek bir zam beklentisi içinde. Bu konuda ise hükümetten gelecek açıklamalar merak ediliyor.

ZAMLAR NASIL BELİRLENİYOR?

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor. Memurlar temmuz ayında yüzde 7'lik toplu sözleşme zammı almıştı. Bu rakamı aşan oran kadar enflasyon farkına hak kazanılıyor. Ocak ayı için yüzde 8'lik toplu sözleşme zammıyla enflasyon farkı eklenerek memur ve memur emeklisinin zam oranı ortaya çıkıyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 ayda bir zam alıyor. Emeklilerin zam oranı 6 aylık enflasyona göre belirleniyor.

Kaynak: Haber Global TV

memur emekli memur zammı 2023 memur maaş zammı memur zammı memur maaş hesaplama memur maaşları 2023 memur maaşları enflasyon farkı enflasyon TÜİK Emekli maaşı emekli maaşı 2023 emekli maaşı ne kadar olur 2023