2022 buğday fiyatı bugün ne kadar? Buğday fiyatları yükselecek mi?

haberler
2022 buğday fiyatı bugün ne kadar? Buğday fiyatları yükselecek mi?

Rusya ve Ukrayna savaşı piyasaları alt üst etti. Dünya piyasasında buğday fiyatları zirveyi gördü. İki ülke arasındaki bu savaş yüzünden buğday fiyatları 14 yılın en yüksek rakamını gördü. İşte Buğday fiyatlarına dair merak edilenler!

Buğday fiyatları yalamış olduğumuz şu günlerde ülkenin gündeminde yer buluyor. Türkiye geçen yıl buğday ithalatının çoğunu Rusya ile birlikte Ukrayna'dan karşılamıştı. İki ülkenin de şu anda savaşta olması akıllara yaşanabilecek bir buğday krizinin başlayabilme riskini getiriyor. Rusya ve Ukrayna savaşı yüzünden dünya piyasalarında buğday fiyatları 14 yılın zirvesine çıkmış durumda. Durum böyle olunca buğday fiyatlarına bu artışın nasıl yansıyacağı araştırılmaya başlandı.

BUĞDAY FİYATLARI YÜKSELECEK Mİ?

Türkiye ise geçen yıl buğday ithalatının yüzde 90'ını Rusya ve Ukrayna'dan karşılamış durumda. Uzmanlar yükselen ithalat ve enerji maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'deki ekmek gibi çeşitli unlu mamullerde ve ayçiçek yağı fiyatlarında artış yaşanacağı yönünde beklentiler oluşmakta. Dünya tahıl ticaretinde önemli bir konuma sahip Ukrayna ve Rusya, dünyadaki toplam buğday ihracatının yüzde 30'unu, arpanın yüzde 31'ini, ayçiçeğin ise yüzde 32'sini ihtiyacını karşılamakta.

2008 gıda krizinde dünya buğday fiyatlarının 352 dolar olduğunu belirten tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, şu anda buğday fiyatlarının 346,5 dolara çıktığını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Ocak ayı verilerine göre 2020 - 2021 senesinde Türkiye'nin buğday ithalatının yüzde 78'i Rusya'dan yüzde 9'u ise Ukrayna'dan yapıldığını ifade etti.

GÜNCEL BUĞDAY FİYATLARI NE KADAR?

Buğday fiyatları gündemde olan konulardan birisi. Rusya Ukrayna savaşı yüzünden vatandaşlar, buğday fiyatlarında ne gibi bir değişikliğin olacağını merak edip araştırıyor. Geçtiğimiz gün 184.000 KG 798.928 TL olan buğday bugün itibari ile 860,00 alış fiyatı ve 860,00 satış fiyatıyla işlem görüyor.

buğday fiyatları