TCMB'nin sürpriz kararı sonrası dolar ve euro'da son durum!

Ekonomi haberleri
TCMB'nin sürpriz kararı sonrası dolar ve euro'da son durum!

Bugüne 26,84 TL'den başlayan dolar TCMB'nin sürpriz faiz kararı sonrasında önemli bir değişim göstermedi. Euro ise 30,1422 TL'den başladı. Euro'da da önemli bir değişim yaşanmadı.

Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklayacağı güne dolar yükselişle 26,84 TL'den başladı. Kur dün Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan 50,7 milyar dolarlık anlaşmalar sonrasında 20,67 TL seviyesine gerilese de bu seviyelerde kalıcılığını koruyamayarak yeniden yükselişe geçti. Euro ise bugüne 30,14 TL'den başladı. 

saat 13:40 - Dolar TCMB'nin kritik faiz kararı öncesinde yüzde 0,54 yükselişle 26,93 TL'den işlem görüyor. Euro ise yüzde 0,85 yükselişle 30,27 TL'den işlem görüyor.

saat 14:17 - Merkez Bankası, politika faizini beklentilerin altında yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Kararın ardından beklentilerden az faiz artırsa da parasal sıkılaşma mesajının vurgulanması doların daha fazla değer kazanmasını engelledi. Dolar karar sonrasında 26,93 TL'den işlem görmeye devam ederken, Euro ise 30,21 TL'den alıcı buluyor. 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan beri dolar Türk Lirası karşısında yüzde 34,40, euro ise yüzde 40,90 artış gösterdi. Kurlar, son bir kaç gündür TCMB'nin beklentilerin altında faiz artışı gerçekleştireceği beklentileriyle yeniden yükselişe geçmişti.

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, aralarında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de bulunduğu heyet ile birlikte Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitti. Burada Birleşik Arap Emirlikleri ile 50,7 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzalandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada iki ülke arasında enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda 13 belgenin imzalandığı, anlaşmaların toplam tutarının 50,7 milyar dolar olduğu duyuruldu.  Birleşik Arap Emirlikleri, depremden etkilenen bölgenin yeniden inşası çıkarılacak sukuk ihracını alacak. Bakan Mehmet Şimşek "Yapılan bir dizi anlaşmalar Türkiye'ye olan güveni gösteriyor" ifadesini kullandı. 

Türkiye bugün Merkez Bankası'na(TCMB) kilitlendi. TCMB, Hafize Gaye Erkan'ın başkanlık yaptığı ilk PPK toplantısında politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltti. PPK metninde "enflasyonda belirgin iyileşme görünene kadar sıkılaştırma sürecek" mesajını vermişti. Açıklanacak faiz öncesi ise Hem Reuters hem de Anadolu Ajansı'nın anketlerine katılan ekonomistler faiz artışına kesin gözüyle bakıyor. Ancak ekonomistler daha çok "ne kadar çok faiz artışı" yapılacağına odaklandı. Her iki ankette de ortalama beklenti 500 baz puan oldu. Bu da politika faizinin yüzde 20'ye artırılacağını ifade ediyor. Beklentiler yüzde 18 ila yüzde 21,50 arasında değişiyor. 

Dolar ABD ekonomisinin canlılığını ifade eden verilerin açıklanmasının ardından küresel para birimleri karşısındaki yatay seyrini sürdürmeye devam ediyor. 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları bankacılık