Dolar ve Euro haftaya nasıl başladı?

Ekonomi haberleri

Kritik cari açık ve Sanayi üretim rakamlarının açıklanacağı haftanın ilk gününe dolar/TL kuru 17,27 TL'den başlarken, Euro 18,1198 TL'den başladı.

Kritik cari açık ve Sanayi üretim rakamlarının açıklanacağı haftanın ilk gününe dolar/TL kuru 17,27 TL'den başlarken, Euro 18,1198 TL'den başladı.

Yeni haftaya kurlar yükselişlerle başlarken piyasalar kritik 2 veriyi bekliyor. Saat 10:00'da açıklanacak her iki veriden biri Cari açık rakamları olacak. Mart ayında 5.5 milyar dolar olarak gerçekleşen cari açık rakamının anketlere göre Nisan ayında 3.3 milyar dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 

İkinci veri ise TÜİK'in açıklayacağı sanayi üretim rakamları... Sanayi üretiminin yıllık yüzde 8 artması bekleniyor. Sanayi üretimi mart ayında yıllık yüzde 8.6 artmıştı. 

Geçtiğimiz cuma günü açıklanan ABD enflasyonu piyasalarda hayal kırıklığı yarattı. Enflasyonun ivme kaybetmesi beklenirken aksine yüzde 8.6(Beklenti yüzde 8.3) yükselmesi Fed'in adımlarını sertleştireceği beklentilerine neden oldu ve bu da dolar endeksinin yukarı yönlü hareketine hız kazandırdı. ABD enflasyonu açıklanmadan önce yüzde 3,01 dolayında seyreden ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 3.199'a kadar çıktı. Bu da doların küresel para birimleri karşısında değer kazanmasını sağladı. Dolar endeksi 102.418'den 104.30'a kadar sıçradı. 

Bu beklentileri aşan veri sonrası yatırımcılar 14-15 Haziran'da yapılacak Fed faiz toplantısına odaklandı. FED faiz kararı 15 Haziran saat 21:00 itibari ile açıklanması bekleniyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon düşene kadar sıkı para politikasına devam edeceklerini söylemişti. Beklentileri aşan enflasyon Fed'in agresif faiz artırımlarına devam edeceği beklentilerini doğururken piyasa yüzde 80 ihtimalle yüzde 0.50 faiz artırımı beklerken, yüzde 20 ihtimalle de yüzde 0.75 faiz artırımı bekliyor.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz