Dolar ve Euro'da dalgalanma

Ekonomi haberleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamasıyla dolar ve euro'da sert dalgalanma yaşanıyor. 16.95'e kadar gerileyen dolar kuru Türkiye'nin 5 yıllık temerrüt takasının (CDS) 800 baz puanın üzerine çıkmasıyla yönünü yeniden yukarı çevirdi. Dolar 17.15'e Euro ise 18.27'ye çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamasıyla dolar ve euro'da sert dalgalanma yaşanıyor. 16.95'e kadar gerileyen dolar kuru Türkiye'nin 5 yıllık temerrüt takasının (CDS) 800 baz puanın üzerine çıkmasıyla yönünü yeniden yukarı çevirdi. Dolar 17.15'e, Euro ise 18.27'ye çıktı.

SAAT 15:40 - BEKLENTİLERİ AŞAN ENFLASYON DOLARI YÜKSELTTİ

Piyasanın beklediği ABD enflasyon rakamları açıklandı. ABD'de enflasyon mayıs ayında aylık yüzde 1 olarak açıklandı. Piyasaların beklentisi yüzde 0.7 idi. Yıllık ise yüzde 8.6'ya ulaştı. Bu rakam 1981'den beri en yüksek seviye oldu. 

Beklentileri aşan enflasyon rakamları para piyasalarını hareketlendirdi. Veri öncesi 16,97 TL civarında seyreden usd/TL kuru 17.04'e sıçradı. 

Analistler, açıklanan enflasyon rakamlarının Fed'in önümüzdeki 3 toplantı da 50'şer baz puan faiz artırımına yol açacağını düşünüyor. 

Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü gösteren DXY endeksi de son 4 haftanın zirvesine ulaşarak 103,977'ye ulaştı.

SAAT 09:30 - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI: TÜRK LİRASI TEŞVİK EDİLECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu sabah yaptığı açıklamayla Türk Lirası kullanımını teşvik edici adımlar atacaklarını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Serbest piyasa kurallarından taviz verilmeden, Türk Lirası kullanımını ve cazibesini artıracak uygulamalara devam edilecektir." denildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dövize olan talebi durdurmak ve TL'yi teşvik etmek amacıyla 'Gelire Endeksli Tahvil'i duyurdu. Senetler, 3 ayda bir kupon getirili, asgari getiri garantisi ile getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecek şekilde duyuruldu. Talepler 15 Haziran'dan itibaren toplanmaya başlayacak. Ancak getiri oranları talebe göre şekillenecek. 

Öte yandan BDDK, tüketici kredilerine fren çekti. Tüketici kredilerinin frenlemesinin, öne çekilmiş talebi güçlendirerek enflasyona neden olduğu ve dövize yatırıldığı gibi nedenlerle olduğu öne sürüldü. BDDK, tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirledi.

Dün akşam TCMB'de zorunlu karşılıklarla artırıma gitti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranını yüzde 20’ye yükseltti.

Öte yandan SPK'da halka arzları teşvik amacıyla komisyonlarda indirime gitti. SPK, halka arzlarda daha az komisyon alacak. 

ECB FAİZİ SABİT TUTTU, VARLIK ALIMINI SONLANDIRDI

Avrupa Merkez Bankası, faizleri sabit tuttu. Ancak sonraki toplantılar için kritik mesajlar verdi. Enflasyonun beklenenden yüksek olduğunu belirten ECB Başkanı Lagarde, varlık alım programlarını 1 Temmuz itibariyle sonlandırdıklarını ve faiz artırımlarına da Temmuz ayı itibariyle başlayacaklarını söyledi. 

Bu açıklamaların ardından Euro/TL kuru 18.44 TL seviyesinden 18.49 TL seviyesine kadar yükselmişti. 

Yatırımcıların gözü bugün açıklanacak olan ABD enflasyonunda olacak. Enflasyonun yüzde 8,3 seviyesinden gerilemesi bekleniyor. 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz