Dolar 'krallığı' yeniden yükseliyor

Ekonomi haberleri

Dolar, Powell'ın geçtiğimiz hafta Jackson Hole'de faiz artırım ve sıkılaştırma yanlısı konuşmasıyla yeniden güvenli liman haline geldi. Piyasa dolara sığınıyor. Dolar bugüne 18.21 TL'den başlarken, Euro/TL 18,2366 TL'den başladı

Geçtiğimiz cuma gününden beri yaşananlar doların küresel para sistemi gezegeninin güneşi olduğunu bir kez daha gösterdi. Geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in faiz artırmaya devam edeceğini, belirli bir süre de yüksek tutmaya devam edeceğini söyledi ve ekledi "Eylül faiz kararı açıklanacak verilere bağlı olacak." 

Bu açıklamalar doları yeniden güvenli liman haline getirdi. Dolar endeksi 5 yılın zirvesine çıktı. Dolar endeksindeki yükseliş yılbaşından bugün yüzde 15 oldu. 

Küresel piyasalar yeniden dolara sığındı. Sterlin dolar karşısında yüzde 3 değer kaybetti. Euro/dolar paritesi 1'in sınırında dolanıyor. 

Dün Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme verisi açıklandı. Türkiye ekonomisi piyasanın yüzde 7.3 beklentisinin üzerinde 7.6 büyüdü. Büyümeye hanehalkı harcamaları 13,6 puan katkı verirken, net ihracatın katkısı ise 2,7 puan oldu. İmalat sanayisi yüzde 9.1 büyüdü..

Büyüme kompozisyonunda en yüksek payı ise yüzde 22,5 ile tüketici harcamaları aldı. İhracati ise yüzde 16,4 ile ikinci sırayı aldı. 

TCMB geçtiğimiz günlerde aldığı karar ile bankaların daha fazla dövizi TL'ye çevirmesini istedi.

TCMB'nin aldığı karar ile gerçek ve tüzel kişi dönüşüm oranı yüzde 10'un altında kalan bankalar ilave olarak 5 puan, yüzde 10 ila 20 arasında olan bankalar ilave 3 puan yabancı para zorunlu karşılık tesis edecek. Bankalar daha önce ilave yabancı para zorunlu karşılık oranını sadece gerçek kişi dönüşüm oranına göre uyguluyordu. Eski tebliğ kapsamında, gerçek kişi dönüşüm oranı yüzde 5'in altında olan bankalar ilave 5 puan, yüzde 5 ila 10 arasında olan bankalar ilave 3 puan yabancı para zorunlu karşılık tesis ediyordu.

Küresel piyasalarda özellikle ABD'den gelecek veriler Fed'in faiz artırım oranlarını belirleyeceği için büyük önem kazandı. Bugün ABD PMI verisi açıklanır iken, yarın ABD işsizlik rakamları ve ABD Tarım Dışı istihdam verileri piyasaların takibinde olacak. 

Dolar bugüne 18.21 TL'den başlarken, Euro/TL 18,2366 TL'den başladı.

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz Merkez Bankası