Dolar rekor kırdı! Türk Lirası için bir adım daha

Ekonomi haberleri
Dolar rekor kırdı! Türk Lirası için bir adım daha

Dolar kuru, dün açıklanan büyüme rakamları ve Mehmet Şimşek'in açıklamalarının ardından 28,95 TL seviyesinden 28,81 TL seviyesine kadar geriledi. Haftanın son gününe 28,90 TL'den başladı. Ancak yükselişle rekorunu yeniledi. Euro ise 31,51 TL'den başladı.

Dolar kuru, dün açıklanan büyüme rakamları ve Mehmet Şimşek'in açıklamalarının ardından 28,95 TL seviyesinden 28,81 TL seviyesine kadar geriledi. Haftanın son gününe 28,90 TL'den başladı. Euro ise 31,51 TL'den başladı.

Saat 11:35 - Bugün 28,90 TL'den başlayan dolar yükselişini sürdürerek 28,9583 ile rekor seviyesini yeniledi.

Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde beklentilerin hafif üzerinde yüzde 5,9 büyüdü. Büyümeye en büyük katkı tüketimden gelse de tüketimdeki düşüş dikkat çekiyor. Uygulanan para politikasının sonucu olarak büyümeye tüketimin katkısı 8 çeyreğin en düşüğünde gerçekleşti. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün katıldığı bir yayında "Önümüzdeki dönem büyüme bir miktar yavaşlayacak." dedi. Şimşek "Buna hazırlıklı olmamız lazım" dedi. 

Nihahi amaçlarının enflasyonu tek haneye düşürmek olduğunu söyleyen Mehmet Şimşek "KDV ve ÖTV gibi vergilerde artış olmayacak. Böylece enflasyondaki etkisi önümüzdeki yıl ortadan kalkacak." dedi. 

Kur Korumalı Mevduat'ın cazibesinin azaltılması adına TCMB'den bir adım daha geldi. TCMB'nin attığı adım Resmi Gazete'de yer aldı. Buna göre, bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilecek ancak bu oran, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 85'inden daha düşük olamayacak. Böylece standart TL mevduat desteklenirken döviz dönüşümlü kur korumalı mevduata (KKM) verilen faizin cazibesi azaltılacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün katıldığı yayında "KKM'nin cazibesinin azaltılması adına ilave adımlar atabiliriz." dedi. Şimşek, geçtiğimiz günlerde Bloomberg'e "KKM'de vergi istisnasını kaldırmayı gündeme alacağız" ifadesini kullanmıştı. 

KKM'de birikim erimeye devam ediyor. Ancak erime hızı yavaşladı. Kur Korumalı Mevduat, 24 Kasım ile biten haftada 29 milyar TL azaldı. Böylece son 2 aydır ortalama yüzde 2 civarında yaşanan gerileme 24 kasım ile biten haftada yavaşlayarak yüzde 1,1 oldu. kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 767,9 milyar TL'den 2 trilyon 738,7 milyar TL'ye geriledi.

Böylece KKM'deki erime 14 haftada 669 milyar dolar oldu. 

TCMB, PPK özetini yayımladı. Özette sıkılaştırmanın sona erdiği ifade edildi. Öte yandan bedelsiz doğal gaz tüketim miktarının azalmasının kasım ayı enflasyonuna katkısının yüzde 1,1 olacağı ifade edildi. 

 

Kaynak: Haber Global TV