Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye'yi ABD'ye şikayet etti!

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye'yi ABD'ye şikayet etti!

Atina'da Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu makamında kabul etti. Miçotakis'in Türkiye'yi Pompeo'ya şikayet ettiği belirtildi. Pompeo, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri yasa dışıdır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu makamında kabul eden Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Ege ve Doğu Akdeniz'de uluslararası hakların ihlal edildiği adımlar olmaktadır. Türkiye'nin 7. parselde yaptığı adımlar Kıbrıs'ın ulusal haklarının açıkça ihlalidir ve ABD'nin daha iyi bir işbirliği ortamı oluşturulması için yardımlarını beklemekteyiz'' dedi.

Pompeo temasları kapsamında Atina'da Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüşecek ve ABD ile Yunanistan arasındaki Savunma işbirliği anlaşmasının yenilenerek imzalanacak.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri yasa dışıdır, kabul edilemez." açıklamasında bulundu. 

Dendios ile ortak basın açıklaması yapan Pompeo’nun gündeminde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri vardı. Türkiye’nin faaliyetlerini ‘yasadışı’ ve ‘kabul edilemez’ olarak tanımlayan Pompeo,”Biz Türklere de söyledik. Yasadışı sondaj çalışmaları kesinlikle kabul edilemez. Diplomatik önlemler almaya devam edeceğiz. Hiçbir ülke Avrupa’yı rehin alamaz” diye konuştu.

"TÜRKİYE GÖÇMEN AKIŞLARINI KONTROL EDEBİLİR, ETMELİ"

Reuters haber ajansı, Miçotakis'in Türkiye'yi Avrupa'nın göçmen krizini kendi çıkarları için "kullanmakla" suçladığını ve Ankara'nın kıtadaki göçmen akışlarını kontrol edebileceğini ve etmesi gerektiğini belirttiğini yazdı.

2015 yılında yaklaşık bir milyon mülteci ve göçmen için Avrupa'ya giden rota olan Yunanistan, Türkiye'den Ege Denizi üzerinden geçerek adalara gelen kişi sayısında yeni ve ciddi bir artışla karşı karşıya. Göçmen sayısındaki bu artış, aşırı kalabalık göçmen kampları üzerindeki baskıyı artırdı ve Yunanistan'ın yeni muhafazakar hükümetini göçmen akışını sınırlamak için daha sert bir politika açıklamaya yöneltti.  

Miçotakis parlamento oturumunda yaptığı açıklamada, "Kesinlikle net olmak istiyorum. Türkiye sorumluluğunu üstlenmeli. Ege'deki akışları kontrol edebilir. Bu meseleyi kendi jeopolitik amaçları için kullandığı izlenimini veremez" dedi.  

AB ve Ankara arasında 2016 yılında anlaşma sağlanınca Yunanistan'a ulaşan mülteci sayısında ciddi düşüş yaşanmış olsa da, bu sayı Ağustos ve Eylül'de son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. 

Yunanistan Miçotakis ABD Mike Pompeo haberler