YPG ile Amerika Birleşik Devletleri ilişkisi nasıl kuruldu? Yardımlar neler?

PKK/YPG YPG
YPG ile Amerika Birleşik Devletleri ilişkisi nasıl kuruldu? Yardımlar neler?

İçişleri Bakanı Soylu'nun İstiklal saldırısı sonrası "Amerika'nın taziyesini kabul etmiyoruz" sözleri, bu ülke ile PKK/PYD/YPG'nin ilişkisine gözlerin tekrar dönmesine sebep oldu. Bu yapıya yönelik askeri yardımlar Pentagon raporlarında yer alıyor. Peki ABD'nin bu yapı ile ilişkisi nasıl kuruldu?

Kobani’den, Afrin’e oradan da İstanbul’a gelen ve PKK/PYD/YPG’nin istihbarat elemanı olduğu ortaya çıkan Alham Albashir, 13 Kasım 2022 tarihinde İstiklal Caddesi’nde hain bir terör saldırısı düzenledi. Saldırı sonucunda 6 vatandaşımınız hayatını kaybetti, 81 vatandaşımız yaralandı. Emniyet güçleri saldırganı yakalarken 40’ı aşkın kişi operasyonlarda gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Amerika’nın taziyesini kabul etmiyoruz” mesajı ise çok konuşuldu. ABD, 2015 yılından beri açık bir şekilde Kuzey Suriye’de YPG’yi destekliyor. Türkiye’nin uyarılarına ve rahatsızlığını sıkça dile getirmesine rağmen bu işbirliği devam ediyor. Soylu, “Bugün Amerika tarafından yapılan taziye mesajını da katilin olay yerine ilk gelenlerden birisi olduğu gibi değerlendirmenin esas olduğunu ben düşünüyorum” ifadelerini kullanıyor.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

İLİŞKİYİ KABUL EDİP, YARDIMA DEVAM EDİYORLAR

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi DAEŞ’e karşı olan hava saldırılarında bölgede YPG’den faydalandı. Türkiye’nin haklı eleştirileri uzun süre ABD tarafından göz ardı edilirken, Birleşik Devletler PKK ve PYD/YPG arasında bir çizgi olduğunu savunuyordu. 28 Nisan 2016 tarihinde dönemin ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Senato’da Silahlı Hizmetler Komitesi’nin sorularını yanıtladı.

Senatör Lindsey Graham’ın soruları üzerine Carter, PYD ile YPG’nin PKK ile ilişkisi olduğunu kabul etti. Graham "Türkler’in Suriye’de YPG’yi silahlandırdığımız için bize kızgın olması sizin için şaşırtıcı mı?” sorusu üzerine ise “Hayır” dedi ve Türkiye ile geniş istişareler içinde olduklarını belirtti. Carter, bu konuşmasından birkaç hafta önce (18 Mart 2016), YPG’yi DAEŞ ile mücadelede ‘mükemmel bir partner’ olarak tanımlamıştı.

YPG ile Amerika Birleşik Devletleri ilişkisi nasıl kuruldu? Yardımlar neler? - Resim : 1
ABD'nin eski Savunma Bakanı Ashton Carter. Fotoğraf: AA

Pentagon, 2018 yılının Nisan ayında Irak ve Suriye’deki askeri varlığına ilişkin bir rapor yayımladı. Bu raporda Irak ve Suriye’de ABD’nin 5 bin 508 sözleşmeli personel istihdam ettiği açıklandı. Bu personellerin 2 bin 869’unun ABD, 760’ın yerel ülke vatandaşları olduğu, kalanını ise diğer ülkelerin vatandaşlarının oluşturduğu belirtildi.

Haber Global ekranlarında yayınlanan ve Başak Şengül'ün sunduğu Mesele programına katılan Sözcü Gazetesi yazarı Aytunç Erkin, "YPG'ye verilen bütün kurşunlar, bütün teçhizat Amerika'dan gidiyor. Sen orada YPG ile mücadele etmiyorsun, kavga ettiğin kuvvet Amerika Birleşik Devletleri" yorumunda bulunuyor.

MÜHİMMATLAR MALİ RAPORLARDA

Pentagon'un 2023 mali yılı bütçesi gerekçelendirme belgelerinde, Suriye’de SDG ismini kullanan YPG/PKK terör örgütünün de faydalanacağı 183 milyon dolarlık fonla örgüt saflarına 3 bin 500 kişinin katılımının sağlanmasının planlandığı tespit edildi.

Belgede, 2023'te Pentagon’un, hapishane korumaları dahil toplam 3 bin 500 kişiyi daha terör örgütü YPG/PKK’nın saflarına katmayı planladığı, böylece Suriye’de Pentagon bütçesinden maaş alanların sayısının 16 binden 19 bin 500’e çıkarılmış olacağı belirtildi.

Suriye’deki iki örgüte silah olarak 4 bin AK-47 tüfek (Kalaşnikof), 100 doçka ve 432 PKM tipi makineli tüfek verileceği belirtilirken bunların kaçının, SDG ismini kullanan YPG/PKK terör örgütüne gideceği açıklanmadı.

Belgede örgütlere ayrıca 3 milyon 439 bin dolar değerinde, aralarında el bombalarının da bulunduğu çeşitli mühimmat verileceği bilgisine yer verildi.

'TAZİYE MESAJI' PAYLAŞILDI

Geçen Temmuz ayında, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) terör örgütü YPG/PKK elebaşı "Ciyan Tolheldan Afrin kod adlı Salwa Yusuk" için taziye mesajı paylaşmıştı. Amerika Birleşik Devletleri bir taraftan Ege’de Yunanistan’a askeri yığınağını artırırken diğer tarafta YPG ile Türkiye’nin güneydoğu sınırlarına yakın askeri eğitim yapmaya devam ediyor.

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet ise Türkiye'nin Suriye'de yaptığı operasyonlarda ABD'yi karşısına aldığını belirterek, Türkiye'nin teröre kaynağında müdahale etme stratejisini güttüğünü belirtti. 

Haber Global'de Amerika Birleşik Devletleri ve YPG ilişkisini yorumlayan Türkmedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, bir yorum üzerine ABD ile YPG'nin birkaç yıl önce Türkiye sınırına yakın bir noktada düzenlediği ortak tatbikata atıfta bulunarak, Türkiye'nin böyle bir tatbikata askeri olarak müdahale etmesinin sonuçları olacağını söyledi. 

Kaynaklar: AA, Pentagon, Amerikan Senatosu, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

YPG PKK/YPG