Yılda 1 milyar kişiyi taşıyorlar, bir günlük grev hayatı felç etti

Almanya
Yılda 1 milyar kişiyi taşıyorlar, bir günlük grev hayatı felç etti

Almanya'da yaklaşık 87 bin kişi çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle ülke çapında "uyarı grevi" başlattı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de kamuya ait 130 toplu taşıma şirketinde çalışan yaklaşık 87 bin kişinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle ülke çapında "uyarı grevine" gitmesi sonucu ulaşımda büyük aksaklıklar yaşandı.

Sabah erken saatlerde başlayan grevde çalışanlar iş durdurdu, otobüs şoförleri kontak kapatırken, metro trenleri seferlerini yapmadı. Birçok metro durağının girişleri seferlerin yapılmaması nedeniyle kapatıldı.

Yılda 1 milyar kişiyi taşıyorlar, bir günlük grev hayatı felç etti - Resim : 1

Almanya’nın en büyük işçi sendikalarından VERDİ üyesi olan 87 bin toplu taşıma çalışanı uyarı grevi başlattı. Uyarı greviyle, belediyelerin oluşturduğu Yerel İşverenler Derneği VKA’ya baskı yapılarak, toplu taşımada çalışan yaklaşık 87 bin kişi için ülke çapında tek tip bir toplu iş sözleşmesine ikna edilmesi hedefleniyor. VERDİ, ülke çapında tek tip sözleşmenin yanı sıra izin hakkı, gençlerin teşviki, Berlin’de haftalık çalışma saatlerinin tam maaşla 39'dan 36,5 saate düşürülmesi gibi taleplerde de bulunuyor.

Yılda 1 milyar kişiyi taşıyorlar, bir günlük grev hayatı felç etti - Resim : 2

"ÇALIŞANLARLA ALAY EDİLİYOR"

Konuyla ilgili olarak VERDİ Başkan Yardımcısı Christine Behle, 20 yıllık kemer sıkma politikasının sona erdirilmesini istedi. Yerel toplu taşımanın ülke çapında zor durumda olduğunu söyleyen Behle, dayanmanın sınırlarına ulaşıldığı uyarısında bulundu. Behle, "İşverenlerin müzakere etmeye bile hazır olmaması, çalışanlarla alay edildiğini gösteriyor. Trafiğin tersine dönmesi için her türlü çabayı baltalıyor. Bu, durumun ne kadar ciddi olduğunu gösteren sadece bir uyarı grevidir" dedi.

Yılda 1 milyar kişiyi taşıyorlar, bir günlük grev hayatı felç etti - Resim : 3

ŞEHİRDE TRAFİK TIKANDI

Başkent Berlin’de de gece saat 03.00’ten öğlen 12.00'ye kadar metrolar, tramvaylar ve otobüsler çalışmadı. Sadece bazı otobüsler ile şehir içi banliyö treni Berlin S-Bahn faaliyetine devam etti. Grev nedeniyle aracı olmayan pek çok Berlinli işine ya gidemedi ya da geç kaldı. Taksi bulabilenler taksiyle, bulamayanlar bisikletle, elektrikli scooterle gideceği yere ulaşmaya çalıştı. Taşıma grupları oluşturanlar da oldu. Şehirde araç trafiğinin anormal derecede artması üzerine, trafikte tıkanmalar yaşandı. Grevden haberi olmayan bazı vatandaşlar ise uzun süre duraklarda beklemeye devam etti.

Yılda 1 milyar kişiyi taşıyorlar, bir günlük grev hayatı felç etti - Resim : 4

Şehrin toplu taşıma işletmesi BVG, toplamda 14 bin 600 çalışanıyla ülkenin en büyük toplu taşıma işletmesi konumunda. Sadece geçen sene yaklaşık 1 milyar kişi Berlin’de BVG toplu taşıma araçlarını kullandı. İşveren ile sendika arasında geçen hafta yürütülen ikinci tur müzakerelerde bir sonuca varılamazken, üçüncü tur müzakerelerin 22-23 ekim tarihinde yapılması planlanıyor.

 

Kaynak: İHA

Almanya toplu taşıma grev