Yemen'de 2 haftalık ateşkes ilan edildi

Yemen'de 2 haftalık ateşkes ilan edildi

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, koronavirüs salgını nedeniyle Yemen'de perşembe gününden itibaren 2 haftalık ateşkes ilan etti. BM, Yemen'de ateşkes kararını memnuniyetle karşıladı.

Yapılan açıklamaya göre Suudi Kraliyet Silahlı Kuvvetleri ve müttefikleri ile Husiler Hareketi ve müttefikleri arasında yapılacak iki haftalık ateşkesin bu gece yarısından itibaren (9 Nisan Perşembe günü) yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Suudi yetkililer, ateşkesin Husileri Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki barış görüşmeleri için müzakere masasına getirmeyi ve koronavirüsün Yemen'de yayılmasını engellemeyi amaçladığını bildirdi.

Yemen'deki iç savaş ve Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Husilere yönelik yürüttüğü savaş nedeniyle neredeyse yok edilmiş durumdaki Yemen sağlık sistemi, geriye kalan imkanlarıyla 2016'dan bu yana 2.2 milyon kişiye bulaşan ve binlerce kişinin can kaybına sebep olan kolera salgını ile mücadele ediyor.

BM'DEN AÇIKLAMA

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yazılı bir açıklama yaparak ateşkes kararının barışa yönelik çabalar ve Yemen'in Kovid-19 salgınıyla mücadelesine yardımcı olacağını bildirdi. Yemen hükümeti ve Husilere de derhal ateşkes çağrısı yapan Guterres, tarafların BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in kolaylaştırıcılığında müzakerelere başlaması gerektiğini vurguladı. 

Griffiths de yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava, kara ve deniz operasyonlarını iki hafta durdurma kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Martin Griffiths, ''Taraflar bu fırsatı değerlendirmeli, derhal bütün çatışmalara son vermeli ve kapsamlı ve sürdürülebilir barışa doğru ilerleme kaydetmeli.'' ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan yemen BM