Wayfair online alışveriş sitesinde dolap, yastık paravanıyla çocuk ticareti yapılıyor iddiası

Wayfair online alışveriş sitesinde dolap, yastık paravanıyla çocuk ticareti yapılıyor iddiası

Reddit'te Wayfair 'in kaçırılan çocukların ticaretini yaptığı öne sürüldü. Bu iddia ABD başta olmak üzere tüm dünyada bomba etkisi yarattı. Wayfair iddiaları reddetti. Teyit siteleri yalanladı. Ama iddia sürüyor! Peki, Wayfair nedir? Ne iş yapıyor?

E-ticaret temelli faaliyet yürüten ve ABD kökenli olan mobilya şirketi Wayfair ile ilgili ortaya atılan bir iddia kan dondurdu. Peki sosyal medyanın en çok konuşulan gündemi haline 'Wayfair iddiası' nedir? Şirket tarafından reddedilen, teyit sitelerinin ise "yalan haber" olarak etiketlediği iddiaya göre Wayfair adlı şirket, çocuklar başta olmak üzere birçok kişiyi kaçırıyor ve sattığı ürünlere kaçırdığı insanlara dair bilgiler koyuyor ve böylece bir şifreleme yöntemine başvuruyordu. 

FİRMA NE DEDİ?

Tüm bu iddialar ise firma tarafından reddedildi. Firma, fiyatların makul olduğunu ve endüstriyel ürünler sattığını söyledi. Bu gelişmelerin ardından Wayfair, ürünleri WEB sitesinden kaldırdı ve isimlendirme konusunda bir sorun olduğunu bu yüzden de ürünlerin kaldırıldığını açıkladı.

İddialar nedir?

İddia sahipleri iddialarını bazı görsel materyallerle destekleme çalışıyor.

Örneğin bunlardan biri:

Wayfair'de yer alan oldukça basit gibi görünen bir dolap, iddiaya göre astronomik fiyatlarla satışa sunuluyor. Dolabın sitede listelenen adı: Samiyah 5-Shelf Storage cabinet by WFX Utility. Fiyatı ise 12 bin 899.99 dolar. Yani bugünkü dolar kuruyla 88 bin 545 TL.

İddia sahipleri 2019 yılında kaybolan bir çocuk olan Samiyah Yasmeen Mumin'e dikkat çekiyor. Samiyah 17 yaşındayken kayboluyor. Muhtemelen insan kaçakçılarının eline düşüyor. 

2 kapılı basit bir dolap 12 bin 899 dolara satılıyor.

Dolabın ilan başlığında "Samiyah" adı dikkat çekiyor. İddialara göre işte şifreleme burada başlıyor. Şifrelemeyi bilen alıcı, kayıp çocuklar sitesinde "Samiyah" isminden ilgili çocuğa ulaşıyor ve ilanın kim için açıldığını buluyor!

 

Wayfair online alışveriş sitesinde dolap, yastık paravanıyla çocuk ticareti yapılıyor iddiası - Resim : 1

 

Yine başka bir ilan.

İlanda el yapımı bir Türk halısı ilanı var. İlan kodunda bu sefer "Kind Kinsela" şifrelemesi dikkat çekiyor.

Maggie Kinsela...14 yaşında, 2020'nin nisan ayında Virginia'da kayboluyor ve bir daha haber alınamıyor.

İddia sahipleri ilanın Maggie Kinsela'yı işaret ettiğini öne sürüyor.

 

Wayfair online alışveriş sitesinde dolap, yastık paravanıyla çocuk ticareti yapılıyor iddiası - Resim : 2

 

İddialara göre yine bazı ilanların kodlaması üzerinden Yandex'ten çocuk fotoğraflarına ulaşılıyor.

 

Wayfair online alışveriş sitesinde dolap, yastık paravanıyla çocuk ticareti yapılıyor iddiası - Resim : 3

 

İddiaya göre sitede yine hiçbir özelliği olmayan 2 duvar tablosu, 99 bin dolardan satılıyor. İlan kodunu Yandex'in görsellerinde arattırdığınızda, küçük bir kız çocuğunun fotoğraflarıyla karşılaşıyorsunuz. Bu arama algoritmasını bilen alıcıların Yandex'te farklı bir listeleme yaparak fotoğraflara ulaşıyorlar.

Bu iddiaların ardından binlerce ABD'li, Wayfair etiketiyle şüpheli ilanların şifrelerini çözüyorlar ve karşılarına kaçırılan çocuklar çıkıyor.

 

Wayfair online alışveriş sitesinde dolap, yastık paravanıyla çocuk ticareti yapılıyor iddiası - Resim : 4

İddialar sadece Wayfair ile sınırlı da değil.

Wayfair'e yönelik iddiaların ardından, el yapımı ürünlerin satıldığı ABD merkezli Etsy isimli alışveriş sitesinde de benzer bir ticaretin döndüğü iddiaları ortaya atılmış durumda.

Etsy de en az Wayfair kadar büyük bir firma. ABD'nin en çok ziyaret edilen 34. internet sitesi, alışveriş kategorisinde ise 11. sırada.

Milyonlarca ilan sergileniyor.

O ilanların arasında çocukların robot resimlerinin çizildiği, son derece kötü tablolarun on binlerce dolara satıldığı öne sürülüyor.

Tıpkı Wayfair'deki gibi şifreleme mantığı kullanıldığı iddia ediliyor.

 

Wayfair online alışveriş sitesinde dolap, yastık paravanıyla çocuk ticareti yapılıyor iddiası - Resim : 5

 

TEYİT SİTELERİ "YALAN HABER" UYARISIYLA İŞARETLEDİ!

Öte yandan birçok yabancı teyit sitesi bu haberlerin doğruluk payının olmadığını belirterek haberleri yalan haber olarak işaretledi. Bu da teyit siteleriyle işbirliği yapan instagram, twitter, facebook gibi bazı sosyal medya platformlarının haberi yayan hesapların paylaşımlarını fake haber olarak işaretlemesine yol açarken, bazı sosyal medya hesaplarının ise spam uyarısı almasına neden oldu.

Bu teyit sitelerinden biri olan Snopes, Rus arama motoru Yandex'deki "src usa" teriminden önce bu öğelerle ilişkili stok tutma birim numarasını (SKU) aramanın genç kız çocukların resimlerini döndürdüğünün doğru olduğunu, ancak, "src usa" ile başlayan hemen hemen herhangi bir rasgele sayı dizisini aramak benzer sonuçlar verdiğini açıkladı.

Snopes ayrıca, bu teorinin Wayfair'e bağlamaya çalıştığı bazı kayıp çocuk vakalarının zaten çözüldüğüne,. örneğin “Alyvia” rafının, sözde Alyvia Navarro'ya bağlı olduğunun iddia edildiğine, bu otistik çocuğun 2013'te 3 yaşında kaybolduğuna ve ne yazık ki, kaybolduktan kısa bir süre sonra yakındaki bir gölette boğulduktan sonra ölü bulunduğuna dikkat çekti.

 

 

WAYFAİR NEDİR? NE İŞ YAPIYORLAR? 

Wayfair Inc. mobilya ve ev eşyaları satan bir Amerikan e-ticaret şirketidir. Eskiden CSN Mağazaları olarak bilinen şirket 2002 yılında kuruldu. Dijital platformları 11.000'den fazla global tedarikçiden 14 milyon ürün sunuyor. Çevrimiçi şirketin merkezi Boston, Massachusetts'te bulunmaktadır. Wayfair'in Amerika Birleşik Devletleri'nin yanı sıra Kanada , Almanya , İrlanda ve Birleşik Krallık'ta ofisleri ve depoları bulunmaktadır.

Wayfair beş markalı perakende web sitesi işletmektedir: ana Wayfair sitesi, Joss & Main, AllModern, Birch Lane ve Perigold.

 

 

Wayfair