Vuhan'daki laboratuvar, yarasalarda yaklaşık 1500 koronavirüs türü saptadı

koronavirüs
Vuhan'daki laboratuvar, yarasalarda yaklaşık 1500 koronavirüs türü saptadı

Vuhan Viroloji Enstitüsü'nün uzmanlarından, nemli, karanlık, gün görmemiş gizli mağaralarda zorlu bilimsel virüs keşifleri yapan bilim insanı Shi Zhengli'nin yarasaların organizmalarında yaklaşık 1500 koronavirüs türü saptadığı bildirildi

Sputnik'in haberine göre, The Big Picture Science podcast paylaşımında belirtildiği üzere Vuhan Viroloji Enstitüsü'nden Shi Zhengli yarasaların organizmalarında, bazıları ileride yeni bir pandemiye yol açabilecek olan yaklaşık 1500 koronavirüs türü saptadı.

Laboratuvar çalışanlarının yarasaları yakalayıp biyolojik veriler topladığı, yakalanan yarasaların tükürük, kan ve dışkısından alınan yaklaşık 15 bin örnek analiz edildiği aktarıldı. Araştırma sırasında bilimciler, örneklerin yüzde 10'unda çok fazla koronavirüs buldu, ardından virüsler enstitüde muhafaza edilmek üzere donduruldu.

Haberde, "Bu virüslerin birçoğu asla insanlara bulaşmayacak, ancak bazıları buna meyilli olabilir. Bilim insanı şu anda örneklerden hangilerinin insanlara bulaşma riski taşıdığına açıklık getirmek için onları test etmeye devam ediyor" ifadeleri yer aldı.

Bulunan bazı koronavirüs tiplerine karşı antikorlara Çin'in güneyindeki köylülerin kanında rastlandığı belirtilen yazıda, bunun koronavirüs salgınının Vuhan'dan değil, içlerinde yarasaların yaşadığı dağ mağaralarının yakınında bulunan köy bölgelerinden yayılmaya başladığını gösterdiği ifade edildi.

Bilim insanları henüz kendilerini ortaya çıkarmayan, ancak buna meyilli olan bunca virüsün 'saatli bomba' olduğunu belirtti.

Virolog Zhengli, geçen yıl sonunda şehirde patlak veren gizemli solunum yolu hastalığının yeni bir koronavirüs olarak tanımlanmasının ardından Vuhan'daki yüksek güvenlikli laboratuvarına çağrılmış, kapsamlı bir çalışmayı hızlıca yürüten Shi Zhengli, üç gün içinde gen dizilimini tamamlamıştı.

Çinli bir gazeteci olan ve Wuhan'daki 76 günlük karantinadan sonra geçen hafta serbest kalan Gao Yu, tecrit sırasında Shi ile konuştuğunu söyleyerek, "Enstitüsünün 2 Ocak gibi erken bir tarihte gen dizilimini ve ilgili testleri bitirdiğini ancak susturulduğunu öğrendik." ifadelerini kullanmıştı. 

Shi Zhengli Vuhan Vuhan Viroloji Enstitüsü yarasa koronavirüs haberler