Vietnam'dan İngiltere'ye özel okul kaydıyla kaçakçılık!

Vietnam'dan İngiltere'ye özel okul kaydıyla kaçakçılık!

İngiltere'nin Essex bölgesinde bir tırın taşıdığı konteynerde, kaçak göçmenlere ait olduğu tahmin edilen 39 ceset bulunmuştu. Times gazetesi, insan kaçakçılarının Vietnamlı çocukları İngiltere'ye getirmek için özel okullara kaydettirdiklerini bildirdi

Times gazetesi, insan kaçakçılarının Vietnamlı çocukları İngiltere'ye getirmek için özel okullara kaydettirme yoluna gittiklerini, bu çocukların yasal vizeyle ülkeye giriş yaptıktan bir süre sonra ortadan kaybolduklarını bildirirken, araştırmaya göre son 4 yılda yaşları 15 ve üzeri en az 21 çocuk özel okulda okumak için ülkeye geldikten sonra kayboldu.

Joshi Herrmann ve Katie Gibbons imzalı haberde, insan kaçakçılarının özel okullara ilk dönemin parasını yatırarak çocukları kaydettirdiği, çocukların ülkeye "özel okul vizesi" olarak bilinen yasal bir vizeyle giriş yapıp okul yurtlarına ya da ailelerin yanına yerleştirildikten birkaç hafta ya da birkaç ay sonra ortadan kaybolduğu aktarıldı.

İçişleri Bakanlığı ve Emniyet birimlerinin kayıp çocukları aradığı, ancak pek çoğunun bulunamadığı belirtiliyor.

MANİKÜR PEDİKÜR DÜKKANLARINDA BULUNUYORLAR

Çocukların manikür-pedikür dükkanlarında, esrar tarlalarında ya da seks işçisi olarak çalıştırılma riski altında oldukları ifade edildi.

Araştırmaya göre, yıllık ücreti 25 bin sterlin olan Londra'daki Chelsea Independent College isimli okula kayıtlı 8 Vietnamlı çocuk ortadan kayboldu. Okulun bir eski çalışanına göre, kız çocuklarından biri gece yarısı yangın merdiveninden kaçtı.

Worcestershire bölgeindeki Abbey College'a 2017'nin Eylül ayında başlayan 15 yaşındaki başka bir kız çocuğunun Noel tatilinin ardından okula dönmediği, bir yıl sonra ülkenin kuzeyindeki Yorkshire'da sadece nakit para kabul eden bir manikür-pedikür dükkanında bulunduğu belirtiliyor.

Times gazetesi, İngiltere'deki insan kaçakçılarının en fazla hedef aldığı ilk 3 milletten birinin Vietnamlılar olduğunu kaydediyor.

İçişleri Bakanlığı yetkilisi Yvette Cooper, "Bu gerçekten şoke edici" diyor. "Evden binlerce kilometre uzağa okumaya geldikleri zannedilen çocukların aslında İngiltere'ye köleliğe getiriliyor olmaları akla hayale sığmıyor." dedi.

Yasa dışı göçmenlerin Vietnam'dan Avrupa'ya gelirken genellikle Rusya'ya uçtuklarını, ardından araba ve kamyonlarla, çoğunlukla Letonya ve Belarus üzerinden Fransa'ya geldiklerini ve bu yolculuğun riskli olduğu ifade edildi. 

Geçen haftalarda Britanya'nın Essex kentinde bir TIR'ın içinde bulunan 39 cesetin kimliklerini tespit etme çalışmaları sürüyor. Essex polisi, cansız bedeni bulunan kişilerin Vietnamlı olduğunu düşündüklerini bildirdi.

VİETNAM'DA 8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İngiltere'nin Essex kentinde bir tırın arkasında çoğu Vietnamlı olduğu düşünülen 39 kişinin ölü bulunmasıyla ilgili Vietnam'da 8 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Vietnam Haber Ajansı (VNA), Nghe An bölgesi Emniyet Müdürü Nguyen Huu Cau'nun, Vietnam polisinin dün 8 kişiyi gözaltına aldığını açıkladığını duyurdu. 

Cau, "Şüphelilerden öğrendiklerimizden yola çıkarak, insanları İngiltere'ye yasa dışı yollardan sokan bu çetelerle mücadele etmek ve bu çeteleri ortadan kaldırmak için soruşturma açacağız. Şu an yapılabilecek en iyi şey, olayın sonuçlarıyla ilgini gerekeni yapmak ve yakınlarının cansız bedenlerini alan ailelere yardım etmek." ifadelerini kullandı. 

Vietnamlı emniyet yetkilileri gözaltına alınan 8 kişinin denizaşırı göçmen kaçakçılığıyla suçlandıklarını söyledi. Olayla ilgili daha önce de 2 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. 

Vietnamlı diplomat ve polislerin de İngiltere'deki meslektaşlarıyla bir araya gelmek üzere hafta sonu ülkeden ayrıldığı belirtildi.

İngiltere Essex Vietnam tır